Cauzele principale ale întârzierii realizării lucrărilor de infrastructură au fost prezentate de către reprezentații marilor firme de construcții ministrului Transporturilor, Lucian Bode.
Constructorii din domeniu consideră că proiectele de infrastructură sunt îngreunate din cauza situațiilor generate de lipsa celerității în emiterea autorizațiilor de construire. Întârzierile mai sunt provocate și de lipsa culoarelor de expropriere la începerea lucrărilor (și litigiile ce apar în legătură cu aceste exproprieri). De asemenea, întârzieri provoacă lucrările suplimentare pentru respectarea cerințelor de mediu. În plus, activitatea constructorilor este afectată de decontările restante.
Care sunt soluțiile
Problemele prezentate ar putea fi rezolvate prin modificarea legislației existente și simplificarea traseelor decizionale la nivelul Ministerului și al beneficiarilor, susține ministrul Lucian Bode. De aceea, pe baza unei analize inițiate de la preluarea mandatului, în scurt timp urmează să fie implementate soluțiile ce au fost identificate, astfel încât documentele să fie emise într-un interval de timp mult mai scurt.
Totodată, în cazul exproprierilor, actele normative vor fi emise doar după stabilirea culoarului de expropriere astfel încât legislația ce este promovată în acest domeniu să nu mai fie atât de des modificată.
În ceea ce privește decontarea lucrărilor, ritmul realizării acestora va fi intensificat. Acest lucru va fi dublat și de o verificare amănunțită a lucrărilor pentru care se cere efectuarea plății.
În cazul antreprenorilor care subcontractează este avută în vedere și promovarea unor măsuri pentru protejarea subcontractorilor: în cazul în care plățile la antreprenor sunt la zi și acesta va avea obligația de a fi la zi cu plata subcontractorilor, în caz contrar urmând să fie aplicate măsurile prevăzute de prevederile legale și în contract.
”Banii pentru infrastructură îi avem. Poate printre puținele lucruri bune care s-au întâmplat la acest sfârșit de an, îl reprezintă tocmai îmbunătățirea execuției bugetare. Mecanismele care s-au dovedit bune în 2019, în privința execuției bugetare, le vom îmbunătăți în 2020. Ne vom asigura ca nivelul de absorbție a fondurilor comunitare să fie și mai bun, deoarece acești bani sunt pentru dezvoltarea României. Am stabilit cu echipa de la Minister că absorbția fondurilor europene este o prioritate zero. (…) Am zis că punem stop risipei fondurilor publice și asta facem. Vă anunț de acum, ca să nu ziceți că nu ați știut: orice lucrare va fi plătită doar dacă sunt respectate standardele de siguranță și calitate. Vom trimite des echipe pentru a verifica stadiile de execuție și calitatea lucrărilor. Unele dintre aceste echipe sunt deja pe șantiere. Aceste inspecții vor fi destul de dese”, a transmis Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.
Citiți și:
Unul dintre cele mai ambitioase proiecte imobiliare din Capitala
Ansamblu rezidential pe mai mult de 2 ha, in nordul Capitalei
Aproape 11 mil euro, pentru modernizare strazi, de la bugetul local
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019