Oferte locuri de munca top

Masura de ajutor pentru Covid finanteaza achizitiile de apartamente

Creșterea vânzărilor de apartamente din ultimele patru luni pare că a fost determinată de finanțarea acordată de stat prin măsurile de ajutor pe perioada pandemiei de Covid-19.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a declarat că granturile pentru investiții acordate IMM-urilor, măsura de ajutor ce are ca scop ajutarea societăților în perioada pandemiei, sunt folosite pentru finanțarea achizițiilor de apartamente.

”Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic, mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, a afirmat Claudiu Năsui.

Ministrul susține că aceasta este o problemă și că este nevoie de soluții pentru a fi rezolvată.

La rândul său, premierul Florin Cîțu spune că va porni o investigație din partea Corpului de Control al Prim-Ministrului, pentru a verifica dacă banii ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile prestabilite.

Totuși, unii cetățeni consideră că problema nu este la aplicanți, ci la felul în care a fost făcută procedura și grila de punctaj, care a permis achiziția de spații imobiliare. Aceasta în contextul în care firmele de consultanță au semnalat încă de la bun început nereguli pentru toate cele trei măsuri.

O măsură corectă, apreciază sursele citate, ar fi anularea înscrierilor și redeschiderea procesului de depunere a dosarelor. Statutul de IMM ar trebui să fie automat generat de platformă, întrucât se poate face o conexiune între datele Ministerului de Finanțe, Registrul Comerțului și Revisal, precum și o corelare a ratei rentabilității și ratele estimate pentru viitor.

O altă opinie este că ceea ce se întâmplă este complet normal, având în vedere că finanțarea permitea achiziția de imobile, însă problema este lipsa de predictibilitate a finanțărilor: măsurile se deschid, proiectele se depun, iar în final sunt mereu nereguli.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus