Solplanet x AeroFix

Schulz: UE poate evita o nouă recesiune prin investiţii şi diminuarea fraudelor

Martin Schultz, Preşedintele Parlamentului European

Martin Schulz, Preşedintele Parlamentului European

Chiar dacă în Uniunea Europenă a trecut vârful crizei, statele au sărăcit, astfel încât a avut loc o “explozie a deficitelor”, ceea ce constituie o reţetă perfectă” pentru o nouă recesiune, a declarat Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în plenul Comitetului Economico Social European de miercurea trecută.
La nivelul UE s-a investit în ultimii ani cu 325 miliarde de euro mai puţin decât media anilor dinanintea crizei. “UE rămâne în urmă şi vom fi depăşiţi de China şi SUA”, a atenţionat domnul Schulz.
În acest context, oficialul european a salutat planul Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, pentru realizarea de investiţii strategice în valoare de 315 miliarde de euro în următorii 3 ani. “Este un semnal pentru un nou start de creştere in UE. Statele membre trebuie să se angajeze în acest program. Este nevoie de proiecte ambiţioase, cu semnificaţie europeană, care să atragă investitori. BEI trebuie să devină cel mai bun partener de investiţii al statelor membre“, a apreciat preşedintele PE.
În opinia sa, succesul noului plan de investiţii va depinde mai puţin de aspectele instituţionale şi mai mult de recâştigarea încrederii în faptul că Europa reprezintă un loc în care merită să investeşti .
În paralel, este necesară diminuarea fraudelor la nivelul UE. În fiecare an, circa 1.000 de miliarde de euro se pierd din cauza fraudelor în UE, reprezentând în jur de 2.000 euro pe an pe cetăţean. “Frauda fiscală este marea gaură neagră a economiei mondiale şi reprezintă un delict grav. Trebuie ca fiecare stat membru precum şi multinaţionalele să raporteze impozitele pe care le-au plătit plus ce au plătit colaboratorilor. Impozitarea trebuie făcută acolo unde se realizează profitul ! Este nevoie de transparenţă total”, a afirmat Preşedintele Parlamentului European.
Nu în ultimul rând, trebuie redusă birocraţia in UE, iar pentru aceasta este nevoie de o strategie a Comisiei pentru reducerea reglementărilor prin delegarea competenţelor la nivel local, regional şi naţional, a mai spus domnul Schulz.
Constructorii români sunt reprezentaţi în Comitetul Economico Social European de Asociaţia Româna a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Sus