Oferte locuri de munca top

Marcel Ciolacu: ”Vom investi masiv anul acesta in constructii si agricultura”

În 2024 Guvernul se va concentra pe măsurile pentru creșterea producției interne, a precizat premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia ședinței de Guvern de astăzi.

Ciolacu a spus: ”Avem două domenii strategice, construcțiile și agricultura, în care vom investi masiv. Mă bucur că în Programul Invest Alim avem deja proiecte de 1 miliard de euro și sper ca același lucru să se întâmple și cu Construct Invest.”

Anul acesta va fi anul investițiilor, după cum promit guvernații.

”Am alocat în buget o sumă-record, de 120 de miliarde de lei pentru investiții, adică peste 7% din PIB. Anul acesta, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică”, a mai subliniat premierul

Anul trecut țara noastră a avut cea mai mare creștere economică din regiune, în condiții foarte dificile. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că zece țări din Uniunea Europeană vor avea scădere economică în 2023, iar 12 state membre şi-au depășit semnificativ țintele de deficit.

România a avut o creștere economică sănătoasă, pentru că de această dată s-a bazat foarte mult pe investiții și nu pe consum.

De altfel, valoarea investițiilor a depășit anul trecut suma deficitului public.

Per total, volumul investițiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut în crearea a peste 75.000 de noi locuri de muncă.

Absorbția banilor europeni a fost, de fapt, motorul economiei românești.

Pentru prima dată țara noastră a reușit să atingă un nivel record de absorbție, de peste 93%, pe exercițiul financiar 2014-2020.

Lucrari de constructii de 51 mil euro vor intra in licitatie

În total, anul trecut România a încasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cu tot cu sumele din PNRR.

Printre realizările sale Guvernul enumeră și scăderea inflației de la un maximum de 16,8% în noiembrie 2022 la 6,7% în prezent. Pentru 2024, estimările Băncii Naționale a României arată o inflație de sub 5%.

Guvernul a promis că va reforma aparatul bugetar, aceasta fiind una dintre prioritățile mandatului de premier al lui Marcel Ciolacu.

El spune: ”Procesul de reorganizare a ministerelor și instituțiilor de stat este în plină desfășurare, iar acest lucru va aduce reduceri consistente de cheltuieli. Banii economisiți îi vom duce acolo unde este nevoie, adică la sănătate și la educație. Anul 2024 trebuie să continue în aceeași direcție. Vom finaliza toate reformele la care ne-am angajat și vom continua să îndeplinim jaloanele din PNRR. Acest lucru ne va permite să avem o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.”

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus