Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu va fi impusă nicio nouă taxă sau majorare a impozitelor în cadrul noului plan de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.
Acesta a explicat că menținerea ritmului de investiții de aproape 80 de miliarde de lei până în acest moment și atingererea pragului de 12% din PIB pentru investiții nu ar fi posibile dacă am avea o curbă abruptă de reducere a deficitului.
Referitor la termenul de predare a raportului către Comisia Europeană, premierul a spus că există două abordări posibile.
Una constă în elaborarea unui plan pe 7 ani de scădere a deficitului. A doua soluție este de a nu răspunde solicitării Comisiei Europene, după care, automat, Comisia face un acord pe 4 ani.
„Am avut o discuție cu ministrul Finanțelor, și cred că abordarea corectă este ca dânsul să meargă cu acest plan pe 7 ani. Acolo negociezi în primul rând graficul de scădere a deficitului și deficitul cu care intri în acest grafic. Ministrul a dat explicația că anii 2025 – 2026 sunt cei mai importanți pentru România în ceea ce priveste investițiile, fiindcă avem componentele PNRR și aproape 60% din infrastructura rutieră este cofinanțare din partea statului român”.
După părerea mea, ca să nu fie taxe și impozite trebuie o reformă administrativă și una fiscală, care au efect în anul următor”, a mai declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Planul fiscal pentru reducerea deficitului bugetar trebuie trimis Comisiei Europene până pe 15 octombrie, deși unele state membre au cerut prelungirea termenului.
Ţări membre ale Uniunii Europene au solicitat mai mult timp pentru pregătirea planurilor fiscal-structurale, cerând Comisiei Europene să prelungească termenul până în ianuarie – februarie 2025.