Oferte locuri de munca top

Marcel Bolos: ”Proiectele de parteneriat public-privat sunt viitorul”

Proiectele de parteneriat public-privat (PPP) sunt viitorul în ceea ce privește investițiile, consideră ministrul Economiei, Marcel Boloș.

Acesta a participat la întruniri cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale (IMF/WB Constituency Meeting 2024) ca să poată vorbi față în față cu experții despre cum pot fi create noi oportunități de dezvoltare economică și socială prin parteneriate solide între sectorul public și cel privat.

Ministrul Economiei Marcel Boloș a discutat cu echipa IFC despre mai multe proiecte, precum construirea unui nou spital de 1.000 de paturi în Municipiul Timișoara și extinderea noii părți a spitalului existent.

De asemenea, noi proiecte în managementul energiei reziduale în Brașov și Constanța sunt foarte importante pentru comunitățile locale.

Au continuat discuțiile în Washington cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, având întâlniri cu o echipă a Departamentului pentru afaceri fiscale (FAD) din cadrul Fondului Montar Internațional și cu domnul Alfonso Garcia Mora, vicepreședinte IFC (International Finance Corporation), însoțit de echipa sa.

IFC a jucat un rol important în consolidarea sustenabilității financiare a României, acordând inclusiv de linii de finanțare pentru măsuri sociale și de mediu îndreptate spre reducerea impactului schimbărilor climatice sau sprijinirea antreprenoriatului feminin.

Anterior, IFC a structurat primul proiect de parteneriat public-privat în domeniul apei din ţară, care a îmbunătăţit semnificativ accesul la apă în Bucureşti.

Instituția a sprijinit o serie de instrumente financiare inovatoare, în sectoare importante, printre care schimbări climatice, apă, locuinţe, întreprinderi mici şi incluziune socială.

România este prima țară ca portofoliu IFC, cu 2,1 miliarde de dolari, având a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiți în diverse sectoare, încă din anul 1991.

Totodată, țara este beneficiara primului „împrumut albastru”, de 100 milioane euro, acordat de IFC în Europa Centrală și de Est, în iulie 2002.

„Prețuim consultările cu echipa IFC pentru îmbunătățirea cadrului legal și instituțional de pregătire a proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP), discuții purtate și în contextul implicării IFC în pregătirea mai multor proiecte, precum construirea unui nou spital de 1.000 de paturi în Municipiul Timișoara și extinderea noii părți a spitalului existent. Apreciem sprijinul constant al IFC pentru sectorul financiar și bancar românesc în ultimii ani”, a transmis ministrul Economiei, Marcel Boloș.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus