Rectificarea bugetului asigurărilor sociale și bugetului asigurărilor de șomaj a fost aprobată de Guvern ținând cont de prognozele macroeconomice, respectiv creșterea economică, deflatorul PIB și PIB actualizat, conform ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.
În acest context, veniturile bugetului general consolidat în anul 2024 vor fi de 620,2 miliarde lei, iar cheltuielile de 743 miliarde lei.
Marcel Boloș subliniază că rectificarea bugetară pe partea de venituri a avut în vedere două mari componente: prima este determinată de colectarea mai bună a veniturilor la bugetul de stat, cu suma de 10,4 miliarde lei, iar cea de-a doua este reprezentată de amnistia fiscală, cu suma de 7,9 miliarde lei.
Aceste două componente și reviziuirea țintei de deficit bugetar la 6,94% au permis alocările de fonduri necesare pentru acoperirea majorărilor salariale din sectorul public, ca urmare a protestelor si grevelor ce au avut loc în cursul acestui an.
Pentru sectorul public, toate influențele sunt cuantificate la 10,4 miliarde de lei și reprezintă prima prioritate pentru acoperirea fondurilor necesare creșterilor salariale aprobate de către Guvernul României.
A doua prioritate în ceea ce privește rectificarea bugetară a fost aprobarea sumei de 11,3 miliarde lei pentru domeniul sănătății, sumă suplimentară necesară pentru funcționarea spitalelor, cabinetelor private și pentru majorările salariale.
Majorările și fondurile suplimentare pentru sectorul educației, atât pentru cheltuielile de personal, cât și pentru investiții au fost de 4,6 miliarde lei.
De asemenea, pentru continuarea investițiilor din fonduri europene, Ministerul Finanțelor a alocat suma de 25,2 miliarde lei, care se repartizează astfel
- Politica de coeziune la nivelul Ministerului de Finanțe pentru perioada de programare 2021 – 2027: 11 miliarde lei
- Ministerul Transporturilor primește suplimentar 5,4 miliarde lei pentru continuarea cofinanțării proiectelor de infrastructură finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență. Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii ajunge la un nivel record de 35,5 miliarde lei, cu 50% mai mare decât bugetul aferent anului 2023. Principalele obiective de investiții distincte pentru care s-au efectuat plăți în semestrul I al anului 2024 sunt Autostrada Sibiu – Pitești – 1,1 miliarde lei, Autostrada Ploiești – Buzău – 0,76 miliarde lei, Autostrada Buzău – Focșani – 0,72 miliarde lei, Autostrada de Centură București – 0,62 miliarde lei, Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria – 0,54 miliarde lei, Tren metropolitan Gilau-Floresti-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bontida – 0,50 miliarde lei.
- Ministerul Agriculturii: 4 miliarde lei
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 3,2 miliarde lei
- Ministerul Dezvoltării Regionale: 2 miliarde lei. Ajunge la un buget de 18,3 miliarde lei, cu un plus de 88% comparativ cu bugetul anului 2023, respectiv 9,7 miliarde lei. Acest buget este destinat în cea mai mare parte continuării susținerii proiectelor de investiții din programele naționale „Anghel Saligny”, PNDL 1 și 2, precum și programelor Companiei Naționale de Investiții, la care se adaugă complementar programele cu finanțare din PNRR aferente acestuia: Valul Renovării și de programele de susținere a mobilității urbane.
Totodată, cel de-al patrulea pilon al rectificării a avut în vedere autoritățile publice locale pentru acoperirea cheltuielile de transport al elevilor, asistenții persoanelor cu dizabilități, dar și un plafon de 1,270 miliarde lei pentru compensarea datoriilor primăriilor la utilități, fiind o cerință expres a autorităților locale, cu suma de 2,6 miliarde lei.