Oferte locuri de munca top

Mansardarea podurilor din cladirile istorice din Timisoara, in curs de aprobare

Mansardarea podurilor din clădirile existente în zone protejate din municipiul Timișoara va fi realizată conform unei strategii elaborată de primărie. Strategia va intra în vigoare după ce va fi adoptată de Consiliul Local.

Astfel, pentru a crește șansele de reabilitare a fondului construit, această strategie vine în sprijinul proprietarilor interesați să mansardeze clădirile existente în zonele protejate. Totuși, sunt excluse clădirile sau operele de artă declarate monumente istorice singulare și înscrise ca atare în Lista monumentelor istorice.

Autorizarea lucrărilor de mansardare a clădirilor existente în zone protejate este admisibilă doar în situația în care starea structurii de rezistență și a finisajelor este conformă legislației în vigoare.

În caz contrar, mansardarea este condiționată de reabilitarea structurii de rezistență și a fațadelor, măsură prin care autoritatea publică locală urmărește creșterea calității arhitectural-ambientale a patrimoniului construit.

Mansardarea va fi permisă doar în cazul în care aceasta nu va modifica regimul de înălțime al clădirii și nici aspectul acesteia, modificările fiind permise doar în interiorul podurilor existente.

Conform Listei Monumentelor Istorice 2015, Timișoara dispune de 944 de clădiri istorice protejate prin lege, respectiv 97 de monumente istorice, dintre care 71 de monumente istorice individuale, 22 de ansambluri și 4 situri, iar zonele protejate ale orașului sunt zone cu identitate culturală și caracter bine definit, rezervații de arhitectură, urbanism și zone de protecție a monumentelor declarate astfel conform legilor în vigoare.

Primăria Municipiului Timişoara derulează încă din anul 2004 un program de reabilitare şi revitalizare a cartierelor istorice, dar şi de informare şi sensibilizare a populaţiei locale, a factorilor economici şi a instituţiilor partenere cu privire la problematica reabilitării în ansamblu.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat: „Numeroși proprietari de clădiri aflate în zonele istorice protejate ale Timișoarei doresc să mansardeze aceste clădiri fie ca investiție comună a asociației, fie prin cooptarea unui investitor extern.

Această strategie va crea contextul prin care proprietarii și asociațiile de proprietari vor putea să facă rost de fondurile necesare pentru reabilitarea atât a structurii de rezistență a clădirii, în cazul în care acest lucru este necesar, cât și a acoperișului și fațadelor.

Ea vine în completarea programului de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice pe care Primăria Timișoara îl implementează de anul trecut și pentru care anul acesta vom aloca un fond de 6 milioane de lei.

La acest fond se adaugă și o sumă care se va regăsi în bugetul de anul acesta și care va permite ca primăria să acopere cota ei pentru reabilitarea acelor clădiri unde deține apartamente sau spații comerciale”.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus