Managerii companiilor industriale nu par a fi foarte îngrijoraţi de ritmul slab al evoluției industriei. Aşteptările lor pentru perioada viitoare s-au înviorat. Ei au încredere că peste 6 luni va fi mai bine, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management.
Trei factori explică probabil optimismul managerilor: schimbarea politică, trecerea la un an nou, şi obişnuinţa lor cu scăderea activităţii la sfârşit de an.
Indicatorul global de încredere a managerilor în sănătatea economică a industriei peste 6 luni a crescut la 64 în noiembrie, de la 61 de puncte în octombrie.
Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.
În luna noiembrie faţă de octombrie managerii au fost mai încrezători în creşterea producţiei şi a preţurilor pentru produsele lor. În schimb, s-au atenuat sensibil încrederea în creşterea exportului şi a importului de materii prime.
Industria a intrat în noiembrie în a treia lună de scădere continuă a activităţii şi a ajuns la punctul de creştere zero.
Contracţia de la sfârşitul anului este un tipar obişnuit în industria românească, numai că în 2019 anemia e mult mai pronunţată decât în ultimii doi ani.
Tiparul prezice că depresia ar putea continua până spre sfârşitul lunii ianuarie 2020.
Volumul producţiei a scăzut la 50 de la 57 în octombrie. Sub 50 începe contracţia. Stocurile au rămas în contracţie la 46 de puncte.
Comenzile noi au scăzut şi ele de la 56 în octombrie la 53 în noiembrie, dar s-au comprimat mai puţin decât volumul producţiei, probabil datorită unei uşoare înviorări a exportului.
Comenzile pentru export arată o mică urcare, de la 50 în septembrie, la 52 în octombrie şi 54 în noiembrie. „Reîncălzirea” exportului ar putea fi un semnal pozitiv privind revenirea cererii din zona economiei occidentale. Ar putea fi însă şi un puseu conjunctural de comenzi neplanificate care survin uneori la final de an.
Importurile de materii prime au regresat cu un punct faţă de luna trecută (56 faţă de 57). Stagnarea importurilor de materii prime semnalează că managerii nu aşteaptă un flux important de comenzi interne sau externe în lunile următoare.
Numărul salariaţilor se află de opt luni în zona de contracţie şi de trei luni la acelaşi scor de 48 de puncte. Managerii nu se gândesc la angajări la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că veniturile încasate de stat din impozitarea muncii vor rămâne la acelaşi nivel ca acum.
Costurile de producţie au crescut, însă, de la 67 în octombrie la 69 în noiembrie.
Este nivelul cel mai ridicat din ultimele 8 luni. Creşterea continuă a costurilor în ultima perioadă este un semnal îngrijorător pentru că în mod automat costurile se transferă în nivelul general al preţurilor şi creează inflaţie. Explicaţii pentru costurile mai mari ar putea fi creşterile salariale, dorinţa firmelor de a-şi majora marja de profit sau creşterea autonomă a preţurilor la import.
Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas la 55 de puncte în zona de creştere, la fel ca în octombrie.
Citiți și:
Au primit autorizatie primele apartamente din cadrul unui mare proiect
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019