Oferte locuri de munca top

Mai putin de jumatate dintre proiectele HCL ale Sectorului 1 au fost aprobate

Mai puțin de jumătate din cele 35 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a celei mai recente ședințe Consiliului Local al Primăriei Sector 1 au fost aprobate.

Unele dintre cele 16 proiecte de hotărâre aprobate au fost adoptate cu amendamente făcute de către majoritatea din Consiliul Local Sector 1, care le-au modificat substanțial.

Este cazul “Regulamentului măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice la nivelul locuințelor multifamiliale din Sectorul 1 al Municipiului București – «Rabla pentru ascensoare» și «Termoficare de la Soare».

Acest proiect s-a aflat pentru prima dată pe ordinea de zi a ședinței din 23 noiembrie 2023, dar până în data de 29 ianuarie 2024 majoritatea din Consiliul Local Sector 1 a refuzat să îl dezbată și să îl aprobe.

Până la urmă a fost adoptat însă într-o formă modificată substanțial.

În forma inițială propusă de către primarul Clotilde Armand, prin măsura „Rabla pentru Ascensoare” urmau să fie deconte integral de la bugetul local lucrările realizate de Asociațiile de proprietari de înlocuire a lifturilor vechi și mari consumatoare de energie cu unele noi și prietenoase cu mediul.

Totodată, forma mai accesibilă pentru „Termoficare de la Soare” prevedea să fie finanțate integral de la bugetul local al Sectorului 1 lucrările pe care asociațiile de proprietari le derulează pentru instalarea de sisteme eficiente de producere a energiei electrice, termice și a apei calde menajere.

Este vorba de instalarea de pompe de căldură și de montarea de panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, o modalitate de încălzire a imobilului bazată pe energie regenerabilă și pe tehnologii de ultimă generație.

În urma amendamentelor adoptate de către majoritatea din Consiliul Local Sector 1, în prezent se așteaptă avizul de legalitate de la Instituția Prefectului Municipiului București pe acest proiect, pentru a vedea în ce măsură adoptarea programului, cu modificările substanțiale făcute în Consiliul Local Sector 1, este legală și permite să fie implementat.

Noi blocuri turn intr-un viitor ansamblu imobiliar din Capitala

Printre proiectele pe care majoritatea din Consiliul Local Sector 1 a refuzat din nou să le supună votului se află și Programul ”Consolidare și reabilitare termică în scopul reducerii riscului seismic al clădirilor și creșterii performanței energetice a blocurilor de locuințe din Sectorul 1 al Municipiului București”, care ar fi permis continuarea programului de reabilitare termică a blocurilor din această zonă administrativă.

Primăria Sectorului 1 a finalizat, în ultimii trei ani, reabilitarea termică a peste 100 de blocuri.

În aceste zile sunt date jos schelele de pe blocul de 14 etaje din Calea Dorobanților nr. 172, care este ultimul imobil reabilitat termic prin finanțarea asigurată de Banca Europeană de Investiții.

Administrația locală și-a propus să finalizeze, în cel mai scurt timp posibil, reabilitarea termică a tuturor blocurilor. Însă, pentru continuarea anvelopării imobilelor, este necesară adoptarea unui nou program local multianual privind creșterea performanțelor energetice a locuințelor pentru că, în prezent, în Sectorul 1, nu mai este în vigoare un astfel de program.

Specialiștii Primăriei au elaborat din timp Proiectul de hotărâre, însă, de mai multe ori în ultimele luni, majoritatea din Consiliu Local a refuzat dezbaterea și aprobarea acestuia.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus