Solplanet x AeroFix

Mai multi bani pentru Casa Verde, Rabla Local

Fondurile alocate pentru proiectele din programul Casa Verde vor fi dublate, a anunțat astăzi prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Aproximativ 2 miliarde de lei vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice, iar numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării.

Ministrul Mediului Tánczos Barna a declarat: ”Noutățile programului sunt creșterea sumelor alocate pentru Casa Verde, pentru persoanele fizice, astfel încât prin aprobarea bugetului de acum și prin rectificarea bugetară să putem ajunge la acele cifre pe care le-am promis în cursul acestei an. Aprobăm acum un buget de peste 2 miliarde de lei pentru a finanța persoanele fizice care instalează aceste sisteme fotovoltaice, dar venim și cu o noutate în domeniul asistenței sociale și acordăm sprijin pentru acele unități de cult și pentru acele ONG-uri care prestează servicii de asistență socială.

Este un domeniu foarte important, afectat, de asemenea, de criza energetică și credem că este nevoie de sprijin și în acest sector.

De asemenea, contractăm acele finanțări care au fost adjudecate prin evaluarea dosarelor anul trecut – aici venim cu o sumă de 300 milioane de lei, pentru a duce la îndeplinire programul de anul trecut.

Prin acest program, în 2021-2024, ne vom apropia, într-adevăr, de o finanțare de un miliard de euro, doar pentru panouri fotovoltaice pentru persoanele fizice și pentru aceste unități care oferă asistență socială pentru persoane vulnerabile”.

Rabla Local

O noutate pentru anul acesta este și programul Rabla Local prin care Guvernul, în colaborare cu unitățile administrativ-teritoriale, își propune să elimine din trafic 100.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani, cu o poluare semnificativă.

Prin acest program, Guvernul își dorește să atingă obiectivul din PNRR stabilit pentru 2026 încă din anul acesta, adică 250.000 de mijloace de transport poluante scoase din trafic pe perioada PNRR-ului

Patru parcuri fotovoltaice vor fi infiintate cu 83 mil euro

Ținta poate fi atinsă prin programele Rabla Plus, Rabla Clasic și Rabla Local, încă din anul 2023.

Fonduri pentru sistemele de gestionare a deșeurilor

”Venim, de asemenea, cu două noutăți de finanțare, două programe noi finanțate din Fondul de Mediu, programul pentru dezvoltarea sistemelor de gestionare a deșeurilor. Este o nevoie uriașă la nivelul unităților administrativ-teritoriale de complementaritate la programele finanțate din fonduri europene și pentru sistemele de gestionare a deșeurilor biodegradabile” a declarat ministrul Mediului Tánczos Barna.

Pentru completarea SMID-urilor, bugetul va fi de 1,5 miliarde de lei credite bugetare, de credite de angajament în 2023 și 1 miliard de lei credite de angajament pentru un program complementar, sisteme de gestionare a apei uzate și de apă potabilă, la fel, o complementaritate la fondurile europene și la PNRR.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus