Oferte locuri de munca top

Mai multe firme au nevoie de restructurarea datoriilor

După un an şi jumătate de pandemie, foarte multe companii mici şi mijlocii se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte finanţarea activităţii curente, atrage atenția Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

Criza pandemică a condus la o creştere substanţială a costurilor materiilor prime, materialelor, consumabilelor şi echipamentelor, în anumite cazuri consemnându-se dublări sau chiar triplări ale acestora.

De asemenea, pentru a respecta condiţiile impuse de guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, firmele au fost nevoite să-şi regândească fluxurile de producţie.

Situația a generat costuri suplimentare deloc de neglijat, în condiţiile în care numărul clienţilor şi valoarea comenzilor s-au diminuat.

Acumularea de datorii creează presiune pe bugetele firmelor

În acest context economic şi financiar dificil, de câteva luni, firmele trebuie să plătească către organele fiscale atât sumele datorate amânate la plată în perioada pandemiei, cât şi sumele curente. Ca urmare, s-a creat o presiune uriaşă asupra bugetelor celor mai multe firme și companii, indiferent de domeniul de activitate.

CCIB consideră că statul poate şi trebuie să sprijine în continuare mediul privat, prin luarea unor măsuri care să aibă cu adevărat impact.

Prin extinderea sferei obligațiilor principale restante pentru care contribuabilii pot beneficia de mecanismul restructurării prevăzut în OG nr. 6/2019 şi prin prelungirea termenelor de scadenţă pentru această măsură până la finalul anului 2021, o parte semnificativă a instituțiilor afectate de pandemie beneficiază de şansa de a reintra pe un trend ascendent.

CCIB cere destructurarea mecanismelor care alimentează economia subterană

Pentru a contrabalansa impactul pe termen scurt pe care această măsură îl va avea asupra bugetului de stat, Camera bucureşteană apreciază ca fiind deosebit de utilă concentrarea atenției autorităţilor competente pe destructurarea mecanismelor care alimentează economia subterană, care reprezintă o treime din Produsul Intern Brut.

Astfel, pe de o parte, bugetul de stat este alimentat cu sume consistente, iar pe de altă parte, sunt scoşi de pe piaţă cei care viciază competiţia şi creează dificultăţi suplimentare întreprinzătorilor oneşti.

Măsura de extindere a ariei de aplicabilitate a mecanismului restructurării ar completa în mod fericit celelalte decizii luate de Executiv în sprijinul companiilor private şi care, în ansamblu, conduc la “repunerea pe picioare” a comunităţii de afaceri, grav afectată de criza sanitară şi economică din ultimul an şi jumătate.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus