Oferte locuri de munca top

Mai multe apeducte, construite intre Romania si Republica Moldova

Sunt în pregătire demersurile pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei de către conductele de alimentare cu apă potabilă dintre România și Republica Moldova. Pentru aceasta, Executivul trebuie să aprobe acordul ce vizează construirea mai multor apeducte, semnat între cele două țări în luna mai a acestui an.

Propriu zis, lucrările de construire vor fi inițiate după obținerea autorizațiilor necesare.

Mai exact, guvernele celor două țări au convenit să permită amplasarea unor apeducte, cu subtraversarea râului Prut, în următoarele localități:

* între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova).

* în sectorul localității Tabăra (România)

* între localitățile Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova)

* între localitățile Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).

Societatea Apavital SA, operator regional din România, va furniza apă potabilă către localitățile din Republica Moldova. În prezent, operatorul a finalizat construcția sistemului de alimentare cu apă Iași – Prisăcani – Măcărești.

Prin Acord au fost reglementate aspecte precum amplasarea apeductelor, cu subtraversarea râului Prut, modalitatea de efectuare a lucrărilor și execuția acestora, astfel încât să nu afecteze linia frontierei de stat, precum și autorizarea activităților de construcție și rezolvarea diferendelor.

Astfel vor fi furnizate resurse naturale pentru alimentarea cu apă potabilă a populației din raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova.

În aceste localități nu există surse și rețele centralizate în exploatare de apă potabilă pentru aprovizionarea consumatorilor casnici și de menire socială. Doar o parte din populație este aprovizionată cu apă din fântânile locale, care nu asigură pe deplin necesitățile consumatorilor locali.

În prezentul, proiectul de Hotărâre de Guvern se află în consultare publică.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus