Oferte locuri de munca top

Mai multa transparenta in administratia publica

Autoritățile administrației publice locale și centrale vor fi obligate să publice documentele actelor normative pe site-urile proprii, în format editabil, pentru a facilita procesul de consultare.

De asemenea, acestea ar urma să fie publicate şi pe un portal național unic, conform unei propuneri legislative înaintată de mai mulți senatori și deputați PNL și USR PLUS.

Proiectul de lege vizează modificarea Legii 52/2003 astfel încât dezbaterile publice la nivel local să fie accesibile întregii societăți civile și nu numai entităților mari care dețin capacitatea și cunoștințele necesare pentru monitorizarea şi prelucrarea documentelor publicate.

Modificările vizate au la bază două etape de transformare a mecanismului existent pentru transparența decizională.

Prima etapă prevede îmbunătățirea calității documentelor postate şi publicarea noilor documente în format editabil, această condiție fiind aplicată tuturor site-urilor instituțiilor publice.

De asemenea, autoritățile publice care au resursele necesare precum accesul la internet vor avea obligația de a desfăşura şedințele publice de dezbateri a proiectelor de acte normative şi în mediul online.

Această etapă ar urma să aibă efecte imediate, fiind obligatorie de implementat de la momentul adoptării legii.

A doua etapă a proiectului de lege are ca scop crearea unei platforme unice naționale pentru centralizarea tuturor proiectelor de acte normative.

Această etapă va intra în vigoare la cel mult doi ani de la aplicarea legii.

Costul platformei naționale va fi asigurat din cadrul bugetului Secretariatului General al Guvernului, suma aproximată la acest moment fiind de maxim 50.000 de euro.

La acest moment, instituțiile publice organizează dezbateri pe propriile site-uri sau fizice la sediile acestora, iar consultarea cu cetățenii şi organizațiile civice se face prin publicarea documentelor, în majoritatea cazurilor, în format scanat. Acest format nu poate fi prelucrat electronic, ci doar citit de către părțile interesate.

În consecință, modelul existent pentru dezbaterile publice reprezintă un impediment şi o barieră în calea transparenței.

În prezent, pe platforma națională e-consultare.gov.ro sunt publicate proiectele de acte normative de la nivelul ministerelor, autorităților centrale din subordinea ministerelor, precum şi autorităților centrale autonome.

Platforma nu asigură, însă, şi publicarea proiectelor de acte normative locale.

Procesul aplicabil la acest moment nu poate fi extins şi la nivelul proiectelor de acte normative locale, reprezentând un volum mult prea ridicat de informații care ar trebui verificate și introduse de către personalul Secretariatului General al Guvernului.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus