Cel mai grav a fost afectat anul acesta comerțul cu carburanți, veniturile benzinăriilor înregistrând o scădere de peste 7% în primele patru luni.
De asemenea, au scăzut cu 1% vânzările de produse nealimentare.
În același timp, pe primele patru luni, vânzările de produse alimentare au fost mai mari cu 8% față de perioada similară a anului trecut, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică. Aceasta și ca urmare a creării de stocuri de provizii alimentare de către populație în luna martie, când s-a decretat starea de urgență.
Până acum luna cu cele mai mici vânzări este aprilie, când au fost în vigoare restricții de circulație și au fost închise mare parte din magazine.
Aprilie 2020 comparativ cu martie 2020
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut pe ansamblu cu 22,3%, serie ajustată, ca urmare a scăderilor înregistrate la:
* comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-35,1%),
* vânzările de produse nealimentare (-22,3%) și
* la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-15,5%).
Aprilie 2020 comparativ cu aprilie 2019
Volumul cifrei de afaceri din comerţul a scăzut, pe ansamblu, cu 18,5%, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Aceasta ca urmare a scăderilor înregistrate la:
* comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-37,7%),
* vânzările de produse nealimentare (-21,6%) şi
* la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,0%)
Perioada 1.I-30.IV.2020 comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2019
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu 1,0% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,0%).
Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,3%) şi vânzările de produse nealimentare (-1,0%).
Citiți și:
Terenuri de peste 5 ha, comasate pentru functiuni industriale