Oferte locuri de munca top

Lucratorii straini vor veni in numar mare in tara si anul viitor

Angajatorii români care nu găsesc forță de muncă au determinat Guvernul să mărească anul acesta de patru ori numărul maxim de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă față de anul trecut.

Lipsa de forță de muncă se menține, așa că Guvernul a pregătit hotărârea prin care va stabili că și anul viitor vor putea fi aduși în țară 100.000 de lucrători străini.

Problema cea mai mare rămâne în continuare în sectorul construcțiilor, în care se înregistrează cea mai mare nevoie de lucrători.

Până la 14 septembrie a.c, din contingentul de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate 64.894 avize de angajare/detașare. La 15 septembrie, IGI avea în lucru un număr de 8.665 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare pentru anul în curs.

Peste 1 mld euro pentru lucrari de constructii ingineresti

Unde este nevoie de lucrători

Principalele domenii de activitate pentru care s-au eliberat adeverințe în vederea ocupării locurilor de muncă vacante ce nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forță de muncă disponibilă, în perioada ianuarie – iulie a.c. sunt:

* lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 22.649;

* restaurante – 8.687;

* activități de protecție și gardă – 6.620;

* activități de contractare, pe baze temporare,a personalului – 6.070;

* transporturi rutiere de mărfuri – 5.096;

* lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti n.c.a. – 4.824;

* comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun – 3.537.

Principalele ocupații pentru care s-au eliberat adeverințe în perioada ianuarie – iulie sunt următoarele:

* muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță,  gresie, parchet – 12.354;

* muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – 7.174;

* muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții – 6.578;

* lucrător comercial – 5.338;

* manipulant mărfuri – 5.181;

* agent de securitate – 5.137;

* lăcătuș mecanic – 3.126;

* ajutor bucătar – 3.032.

Depozitul logistic al unui cunoscut retailer, extins cu peste 20 mii mp

Peste 144 mii de locuri de muncă sunt greu de ocupat

În perioada ianuarie-iulie a acestui an numărul total de locuri de muncă vacante era de 344.540 (în creștere cu 52,42% față de perioada similară din anul trecut).

Din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în bazele de date ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă şi puse la dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, 144.062 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa.

În primele 7 luni ale anului curent, media numărului de locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa a fost de 20.580.

Numărul locurilor de muncă declarate, în mod repetat, de angajatori din cauză că nu puteau fi ocupate reprezintă 41,8% din totalul locurilor de muncă vacante, scăzând față de aceeași perioada a anului trecut când acestea reprezentau 22,1%.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus