Oferte locuri de munca top

Lucratorii romani vor fi protejati in mai multe tari din strainatate

Va fi extinsă lista țărilor în care lucrătorii români vor fi protejați de lege. Astfel, statele de primire ale acestora vor fi nu numai cele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European (SEE) sau Confederației Elvețiene (CE), ci și oricare alt
stat, membru al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Este de menționat faptul că Organizaţia Internaţională a Muncii are 187 de membri, incluzând țări din Asia, America de Sud și Africa.

Modificarea a fost făcută de o comisie de specialitate din cadrul Camerei Deputaților, în cadrul legiferării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.33/2021.

Ordonanța are în vedere instituirea în sarcina furnizorilor de servicii de plasare a forţei de muncă stabiliţi pe teritoriul unui alt stat, care desfăşoară pe teritoriul României activităţi de mediere şi plasare a forţei de muncă, a obligaţiilor pe care le au şi agenţii români de plasare a forţei de muncă.

De asemenea, se preconizează stabilirea unor obligaţii suplimentare în sarcina agenţilor de plasare a forţei de muncă în străinătate şi a furnizorilor de servicii de plasare, în vederea creşterii gradului de protecţie a cetăţenilor români aflaţi în căutarea unui loc de muncă în afara ţării.

Totodată, deputații au completat prevederile existente, astfel încât interpunerea altor categorii de intermediari între agentul de plasare sau furnizorul de servicii de plasare a forţei de muncă, persoana mediată şi angajatorul străin va fi posibilă în cazurile reglementate de legislaţia statului de primire.

Aceștia explică că, deşi interzicerea interpunerii altor categorii de intermediari între agentul de plasare sau furnizorul de servicii de plasare a forței de muncă este un element important în protejarea lucrătorilor români mediați, prevenirea unor situații de abuz și evitarea apariției pe lanțul de mediere a unor interpuși a căror activitate nu poate fi verificată. Există situaţii în care legislaţia statului de primire cuprinde reglementări de intermediere a forţei de muncă.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus