Solplanet x AeroFix

Locuinţele din nordul Capitalei, tot mai solicitate

Bucuresti_satellite_2005Cererea de proprietăți la închiriere a crescut cu 7% pe segmentul de apartamente și cu circa 5% pe segmentul de vile în cursul ultimului an în nordul Capitalei, pe fondul sporirii solicitărilor din partea expaţilor şi diplomaţilor, potrivit agenţiei Nordis Premium Properties.

Expații vin în România, în proporție de peste 70%, însotiți de familii, ceea ce îi determină să aleagă cu precădere zona de nord, deoarece aici se află cele mai bune grădinițe cu predare bilingvă, școli internaționale, o arie foarte mare de parcuri și spații verzi, dar și imobile noi, ci suprafețe mari și finisaje premium.

Emanuel Poștoacă, General Manager al Nordis, a precizat: „Cea mai mare cerere, dar și cel mai mare număr de tranzacții s-au înregistrat la apartamentele cu 3 și 4 camere. Cea mai dorită zonă a rămas în continuare Șoseaua Nordului – Herăstrău, datorită poziției sale în proximitatea parcului, dar și a unei distanțe relativ scurte atât de școli și centre comerciale, cât și de centrul orașului.”

În ceea ce privește cererea de locuințe individuale de închiriat, zona Pipera este în mod special preferată de familiile de expați, aici și oferta de vile noi, bine utilate și echipate fiind și cea mai mare. Într-un buget de 2.000 de euro, expații pot închiria vilă cu grădină și pot beneficia chiar și de piscină.

Cartierele Șoseaua Nordului – Herăstrău, Primăverii, Dorobanți și Aviatorilor sunt de asemenea în topul preferințelor expaților. Aici numărul expaților mai tineri, persoane singure este mai mare, deoarece zona este mai aproape de cele mai căutate restaurante, cafenele sau cluburi.

Cererea (persoanele care se interesează de închiriere în zonele de lux) este structurată 30% români versus 70% expați, dar în continuare numărul de expați care ajung să și închirieze este net superior față de cel al românilor, procentul rămânînd 85% străini versus 15% români, ca în 2013-2014.

 

Numărul cumpărătorilor străini ajunge la 20% din total

Față de anul trecut, procentul de cumpărători străini a crescut ușor spre 20%, mare parte fiind investitori. Cu toate acestea, profilul dominant al cumpărătorilor de apartamente din zona Herăstrău – Șoseaua Nordului: români care folosesc apartamentele de lux pentru uz propriu.

Ponderea celor care cumpără apartamente pentru a le închiria ulterior, pentru a le rentabiliza, a ajuns la 35% din totalul celor care cumpără apartamente în zonă (în condițiile în care anul trecut era de circa 20%), aceasta datorită dobânzilor foarte scăzute pentru depozitele bancare, a revenirii creditării, dar și a oportunităților imobiliare aflate în piață.

De asemenea, asistăm la o întoarcere a investitorilor străini, cei care doresc sa achiziționeze terenuri pentru dezvoltare imobiliară sau doresc să achiziționeze proprietăți deja închiriate ca investiție.

Cele mai căutate apartamente, atât pentru cumpărare cât și pentru închiriere rămân apartamentele de 3 camere.

 

Repartiția pe număr de camere și bugete a proprietăților tranzacționate în perioada ian.-sept. 2015

Tranzacțiile cu apartamente de trei camere au reprezentat aproape jumătate din piața achizițiilor de apartamente premium din București în ultimul an, respectiv un procent de 49%, conform datelor Nordis.

La polul opus, garsonierele au o pondere de doar 2% din totalul tranzacțiilor pe segmentul rezidențial de lux din zona de nord.

În ceea ce privește mărimea bugetelor alocate pentru astfel de locuințe noi, premium, predomină cele cuprinse între 100.000 și 250.000 euro, care reprezintă o pondere de 60% din total.

 

Sus