Oferte locuri de munca top

Locuintele ANL, la preturile din 2019

Normele metodologice de punerea în aplicare a prevederii prin care prețurile locuințelor construite de Agenția Națională pentru Locuințe revin la nivelul din anul 2019 au fost aprobate de Guvern.

Prețurile de vânzare și chirie ale acestor locuințe au fost majorat semnificativ, dublat în unele cazuri, odată cu majorarea din 2020 a veniturilor din industria construcțiilor, arată reprezentanții MDLPA.

Guvernul, la propunerea MDLPA, a adoptat o ordonanță prin care se revine la prețuri similare cu cele din 2019.

Pentru aplicarea acestei ordonanțe a fost nevoie de o nouă metodologie de aplicare, a arătat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a spus: ”A fost nevoie de aceste modificări și completări legislative, întrucât trebuie să ținem seama că locuințele ANL sunt destinate tinerilor, scopul acestora este de a asigura o chirie şi mai apoi o locuinţă proprie la un preţ accesibil”.

Astfel, prin Hotărârea de Guvern se urmărește reglementarea valorii de vânzare a locuințelor pentru tineri, destinate închirierii, raportată la valoarea de investiție a construcției.

Mai exact, valoarea de investiție se diminuează în raport cu contravaloarea sumelor rezultate dintr-o parte a chiriei plătite până în momentul vânzării locuinței, calculată în funcție de durata normală de funcționare a clădirii.

Prin armonizarea prețurilor locuințelor în pondere conformă gradului de indice al localităţilor, locuinţele din oraşele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reşedinţă de judeţ sau din Capitală.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, a afirmat că una dintre cele mai importante măsuri îi vizează pe românii care lucrează în sistemul de sănătate și învățământ și care vor avea astfel un motiv în plus să rămână în țară și să nu mai aleagă să muncească peste hotare.

Hotărârea de Guvern reglementează accesul beneficiarilor, indiferent de vârstă, care fac parte din aceste categorii profesionale și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus