Oferte locuri de munca top

Locuinte noi, sub standardul locuintelor sociale

Aproape jumătate dintre apartamentele prezentate la un târg imobiliar din București au suprafețe mai mici decât cele prevăzute în Legea Locuinței, potrivit unui studiu privind calitatea locuințelor noi din Capitală și din împrejurimi, realizat de Studio Interrobang.

Însă, trebuie menționat că Legea Locuinței nu impune dezvoltatorilor privați suprafețe minime pentru noile locuințe  și nu are prezăzute sancțiuni în cazul nerespectării acestora. Suprafețele menționate în Legea Locuinței vizează numai locuințele sociale, realizate de stat.

Dar, asta nu înseamnă că noile locuințe făcute de dezvoltatorii privați trebuie să fie sub standardul minim stabilit de lege pentru locuințele considerate “sociale“, adică destinate unor persoane cu venituri mici și foarte mici. Mai ales, că locuințele private au costuri de vânzare destul de mari, comparativ cu chiriile modice cerute de stat pentru locuințele sociale.

Potrivit studiului citat, din cele 37 de ansambluri rezidențiale analizate, doar 5 au toate suprafețele apartamentelor în conformitate cu standardele din Legea Locuinței. Cele mai mari probleme apar în cazul garsonierelor și al apartamentelor de 2 camere, unde 70,2%, respectiv 57,9% dintre compartimentări nu respectă suprafețele minime.

Prețurile apartamentelor din București au crescut constant în ultimii ani, ajungând în prezent la cel mai mare nivel de după criza economică.

Astfel, prețul mediu al unei garsoniere din ofertă este de 50.056 euro (fără TVA 5%), al unui apartament de 2 camere 68.897 euro (fără TVA 5%), iar al unui apartament de 3 camere 112.540 euro (fără TVA 19%).

Însă, dacă luam în considerare doar compartimentările care respecta suprafețele prevăzute în Legea Locuinței, prețul mediu al unei garsoniere ajunge la 71.583 euro (fără TVA 5%), al unui apartament de 2 camere este de 89.442 euro (fără TVA 5%), iar al unui apartament de 3 camere ajunge la 118.270 euro (fără TVA 19%).

Pe de altă parte, costurile reduse ale terenului de la periferia orașului dictează în continuare poziționarea noilor ansambluri rezidențiale. Astfel, nu e de mirare că noii locatari ajung să petreacă chiar și 50 de minute în trafic pentru a ajunge în centrul orașului. Totodată, aceste zone nu oferă acces facil la magazine alimentare, școli, transport în comun sau parcuri, lucru confirmat și de rezultatul cercetării.

Dintre cele 37 de ansambluri analizate în studiul citat, doar 15 oferă cu adevărat toate aceste utilități la o distanță de 10 minute de mers pe jos. Acest lucru se reflectă și în prețurile de achiziție. Apartamentele din ansamblurile rezidențiale bine deservite de funcțiuni de proximitate ajungând să aibă un preț mediu chiar și cu 40% mai mare.

 

Participati la evenimentul organizat de ARENA Constructiilor, joi 7 iunie, la Bucuresti !

 

Citiți și:

Un sector al Capitalei cauta avocat

Proiecte aprobate, de peste 219 mil lei, pentru modernizare drumuri

In luna iunie va demara construirea unui nou ansamblu cu 5 cladiri

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

Sus