Oferte locuri de munca top

Locuinte noi: garantii de buna executie

2341.jpg Cumparatorul unui apartament intr-un ansamblu rezidential nou poate solicita, in perioada de garantie, interventia dezvoltatorului, care are si calitatea de vanzator, sau a constructorului, pentru remedierea unor probleme minore legate de finisaje pana la disfunctionalitati mai ample,
Subiectul este unul tabu insa – dezvoltatori si constructori care nu isi respecta obligatiile, dar si cumparatori care pun in responsabilitatea acestora inclusiv aspecte care tin de o buna intretinere de care doar ei sunt raspunzatori, potrivit Alinei Necula, Head of Marketing & Sales Adama Group, dezvoltator imobiliar
* Ce sunt garantiile si cum poti beneficia de ele?
Prin intermediul garantiei unei locuinte, cumparatorul unui apartament situat intr-un ansamblu rezidential nou poate beneficia pe o perioada de 2-3 ani de reparatii si interventii in propriul apartament si/sau in spatiile comune ale ansamblului rezidential fara a suporta cheltuieli suplimentare, costurile acestor reparatii si interventii fiind acoperite de dezvoltatorul sau de constructorul ansamblului rezidential in baza garantiilor contractuale si legale.
Pentru a beneficia de aceste garantii, cumparatorii ar trebui sa fie la curent atat cu valabilitatea, cat si cu ce poate acoperi fiecare tip de garantie prevazuta prin contract si prin lege, acordata de dezvoltatorul si de constructorul proiectului in cauza.
Pentru ca dezvoltatorul sa fie raspunzator pentru anumite probleme aparute, conform Codului Civil, sunt necesare expertize tehnice de specialitate in acest interval de 2-3 ani care sa demonstreze ca deficientele sunt cauzate de vicii pe care persoana care a achizitionat apartamentul nu le putea descoperi la data cumpararii lui.
Pe langa garantia pentru vicii ascunse acordata de dezvoltatorul-vanzator, exista conform legii o garantie pentru vicii ascunse ale constructiei, valabila 10 ani de la receptia lucrarii, in timp ce eventualele vicii ale structurii de rezistenta sunt garantate pe toata durata de existenta a constructiei. In acest caz insa, nu dezvoltatorul, ci factorii implicati in ridicarea constructiei sunt raspunzatori pentru aceste vicii – de la proiectant, la specialistul verificator de proiecte atestat, producatorii si furnizorii de materiale de constructie, dirigintele de specialitate etc.

* Mituri despre garantiile locuintelor
Chiar daca nu in toate contractele de vanzare-cumparare sunt stipulate clar garantiile acordate, existand dezvoltatori-vanzatori si constructori care au falsa impresie ca, daca nu le mentioneaza, nu sunt raspunzatori, aceasta ipoteza este falsa. Exista prevederi legale clare care reglementeaza astfel de situatii, printre care Codul Civil si Legea 10/1995.
Un alt aspect important este cel al existentei unei asociatii de proprietari. Dupa expirarea garantiei acordate de dezvoltatorul-vanzator (cu exceptia garantiei pentru vicii ascunse de structura a cladirii valabila pe toata durata de existenta a acesteia), Asociatia de Proprietari a oricarui imobil este exclusiv responsabila de buna intretinere a spatiilor comune. Chiar daca locatarii il trag aproape intotdeauna la raspundere pe dezvoltator, nu trebuie uitat ca o asociatie are nu doar drepturi, ci si obligatii.
* Vicii ascunse versus vicii aparente
Principala diferenta intre viciile ascunse si cele aparente sta in posibilitatea de a observa sau nu eventualele probleme cu ochiul liber la momentul preluarii locuintei. De aceea, inainte de incheierea tranzactiei, clientul ar trebui sa fie atent la toate detaliile, de la instalatii, la finisaje, si, obligatoriu, sa efectueze o vizita la locuinta in compania unui specialist in constructii. Orice deficienta constata de cumparator pana la data predarii, trebuie remediata de dezvoltatorul-vanzator in cel mai scurt timp.
* Cartea tehnica, cartea calitatii unei constructii
Un client poate afla toate detaliile privind calitatea constructiei unui imobil din cartea tehnica a acestuia, pe care o poate consulta inainte de achizitionarea locuintei. Alaturi de detaliile privind executia, cartea tehnica include si garantia imobilului acordata de constructor. O garantie pe o perioada restransa de timp ar trebui sa fie un prim semnal privind calitatea la care a fost realizata respectiva constructie.

Sus