Banner Paste 2025

Livrările de spaţii moderne de retail se dublează în acest an

2012 Atrium 1Suprafaţa spaţiilor moderne de retail livrate în acest an va fi mai mare  cu 196%, comparativ cu anul trecut. Spațiile moderne de retail ce urmează să fie finalizate anul acesta depășesc 220.000 de mp, potrivit unui studiu realizat de consultantul DTZ Echinox.

Din suprafaţa totală ce va fi livrată în 2015 aproximativ 75% va fi livrată de către NEPI, care în afară de finalizarea centrelor comerciale Mega Mall și Timișoara Shopping City, are planificată extinderea anumitor proiecte din portofoliu – City Park Mall, Severin Shopping City și Deva Shopping Center.

Cele mai importante proiecte noi de retail în 2015 sunt centrele comerciale Mega Mall în București, Coresi Shopping City în Brașov și Timișoara Shopping City în Timișoara.

La sfârșitul anului 2015, densitatea spațiilor moderne de retail la mia de locuitori va fi de 153 mp.

Bogdan Marcu, Head of Retail Department DTZ Echinocţiu, precizează:,,Anul acesta vom asista la o serie de livrări și extinderi de spații comerciale, ceea ce demonstrează că piața de retail din România este una activă atât pe partea de cerere, cât și pe partea de livrări. În București, piața de centre comerciale se va repoziționa odată cu deschiderea Mega Mall. În Brașov se va livra primul centru comercial modern, iar în Timișoara, al doilea oraș din țară ca număr de locuitori, anul acesta se va finaliza primul proiect modern de retail după 10 ani de stagnare.’’

Stocul total de spații moderne de retail din România este de 2,86 milioane mp, 32% din această suprafață fiind înregistrată în București. Centrele comerciale reprezintă 59%, în timp ce parcurile de retail și galeriile comerciale dețin 25%, respectiv 16% din stocul total.

În 2014, livrările de spații noi au însumat 75.000 de mp, fiind cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Aproximativ 65% din suprafață a fost livrată în București. În total au fost finalizate trei proiecte moderne de retail: o galerie comercială – Auchan Tricodava și un parc de retail – Vulcan Value Center în București și un centru comercial în Târgu Jiu – Shopping City Târgu Jiu.

În România, densitatea spațiilor moderne de retail la mia de locuitori este de 142 mp. În Capitală, densitatea spațiilor moderne de retail la mia de locuitori este de 490 mp.

Pe parcursul anului trecut, principalii retaileri din FMCG au deschis în total 265 de unități, 94% fiind supermarketuri (48%) și magazine de proximitate (46%). Dintre operatorii de hypermarketuri, Kaufland a fost cel mai activ retailer cu 13 deschideri – 4 în București și 9 în orașele regionale, ajungând la sfârșitul anului să dețină în România 102 centre. Carrefour a deschis două unități în București și Târgu Jiu, iar Auchan a inaugurat un nou hipermarket în București. Pe segmentul Cash & Carry, 2014 a fost cel de-al patrulea an în care nu s-au înregistrat deschideri.

Mega Image a fost cel mai activ retailer pe segmentul FMCG, cu 115 unități deschise, cele mai multe fiind magazinele de proximitate Shop & Go – 83 unități.

Profi, următorul retailer ca număr de deschideri înregistrate în 2014, a inaugurat 71 de unități, 68% fiind supermarketuri.

Strategia de extindere a retailerilor de fashion a vizat în principal proiectele cu performanță dovedită. H&M a continuat să fie cel mai activ retailer de fashion cu optdeschideri anul trecut. Cel mai mare retailer în ceea ce privește expunerea de pe piața locală, Inditex, a rămas inactiv și continuă să opereze o rețea de 98 de magazine. Cu toate acestea, la sfârșitul S1 2015, odată cu livrarea Mega Mall și Coresi Shopping City, Inditex va ajunge la o rețea de 108 magazine.

Percepția noilor brand-uri despre România s-a îmbunătățit în 2014, în special datorită indicatorilor macroeconomici cum ar fi rata de creștere a PIB-ului, vânzările din comerțul cu amănuntul sau consumul populației. Cele mai multe intrări au fost înregistrate pe segmentul fashion, urmat de segmentul articolelor sportive și cosmetice.

Rata de neocupare s-a aflat pe un trend descendent, atât în București cât și în orașele regionale, fiind influențată de nivelul minim de noi dezvoltări și de nevoia retailerilor de a se extinde. Diferența dintre proiectele de retail prime și cele secundare a continuat să fie semnificativă. Proiectele dominante înregistrează o rată de neocupare sub 4%, atât în București, cât și în orașele regionale, în timp ce proiectele secundare înregistrează o rată de neocupare între 20 și 25%.

Chiriile prime nu au înregistrat schimbări pe parcursul anului 2014, pentru proiectele de retail performante din București situându-se între 60 – 70 euro/ mp/ lună, în timp ce în proiectele secundare chiria prime variază între 25 – 40 euro/ mp/ lună. În afara Capitalei chiria în centrele dominante variază între 20 – 25 euro/ mp/ lună. În orașe ca Timișoara, Cluj Napoca, Iași sau Constanța chiriile prime sunt cu 20-30% mai ridicate.

Previziuni pentru 2015

În 2015 stocul spațiilor moderne de retail din România va depăși 3 milioane de mp, în timp ce în București stocul modern de spații de retail va fi de peste 1 milion de mp. Pe segmentul de hipermarketuri, Kaufland va continua să fie cel mai activ retailer, cu 9 deschideri anunțate.

Retailerii internaționali cu o prezență puternică în țări precum Polonia, Cehia, Ungaria și Turcia analizează condițiile și caracteristicile pieței din România, iar până la sfârșitul primului semestru al anului ne așteptăm să intre oficial pe piața locală. În comparație cu 2014, estimăm că anul acesta numărul noilor intrări va fi în creștere.

Rata de neocupare a proiectelor de retail prime va continua să descrească, într-un ritm mai lent în comparație cu 2014, ținând cont de faptul că anul acesta trei proiecte majore de retail vor fi livrate. În ceea ce privește nivelul chiriilor prime, nu sunt așteptate schimbări majore în prima parte a anului.

 


Etichete:
Sus