Oferte locuri de munca top

Legea retrocedarilor ar putea fi modificata

Hasilpur_Agriculture_LandLegea privind definitivarea procesului de restituire în natură ar putea fi modificată prin introducerea unor prevederi care să protejeze terenurile universităţilor cu profil agricol.

Astfel în forma propusă spre modificare a legii, aflată în dezbatere la Senat, se fac referiri concrete la retrocedarea în natură către beneficiari ai reconstituirii dreptului de proprietate, alţii decât cei cărora legile fondului funciar le-au recunoscut dreptul asupra vechiului amplasament, a terenurilor aflate în administrarea universităţilor cu profil agricol și veterinar.

Noua formă a legii ar excepta de la restituire “suprafeţele de teren cu destinaţie agricolă indispensabile activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare și multiplicării materialului biologic vegetal și animal, de utilitate publică prevăzute în anexele 1-5 și 7 la Legea 45/2009 privind organizarea și funcţionarea Academiei de Stiinţe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare, cu modificările și completările ulterioare, precum și suprafeţele de teren cu destinaţie agricolă, proprietate publică sau privată a statului, administrate de instituţiile de învăţământ superior din domeniul agricol.”, potrivit textului propus de iniţiatori.

Prin exceptarea acestor terenuri de la a fi retrocedate conform Legii 165/2013 Statul asigură protejarea patrimoniului instituţiilor de învăţământ superior cu profil agricol, asigurându-le baza materială absolut necesară funcţionării și pregătirii profesionale a studenţilor.

Iniţiativa aparţine unui grup de senatori PNL, PSD și UNPR și a fost trimisă pentru aviz la comisiile parlamentare cu termen de depunere a raportului sfârșitul lunii septembrie.

Propunerea legislativă vine în contextul în care DNA a finalizat în luna mai o amplă anchetă în privinţa retrocedărilor ilegale din Ilfov. În dosar au fost trimişi în judecată prinţul Paul, omul de afaceri Remus Truică, Dan Andronic, Marius Marcovici şi Claudiu Mateescu. Aceștia sunt suspectaţi de cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi fostul primar al comunei Snagov, Apostol Muşat, alţi funcţionari şi cetăţeni români şi străini implicaţi în aceste activităţi.

Potrivit DNA, între 2008 şi 2013 Paul Philippe al României ar fi obţinut retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov, prejudiciind statul cu peste 135 milioane de euro.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2016

Articole disponibile fara abonament – paginile 33, 40-41, 44-45, 67-68.

Sus