Oferte locuri de munca top

Lafarge România: “Ne schimbăm, dar rămânem aceiaşi”

Costin Borc CEO Lafarge Romania

Costin Borc CEO Lafarge Romania

În contextul iminentei preluări de către irlandezii de la CRH, Lafarge România mizează pe o majorare cu 5 – 8% a volumului de ciment vândut în acest an. Aceasta ar urma unei creşteri relativ modeste, de 2% anul trecut, în condiţiile în care piaţa de profil a înregistrat un avans de aproximativ 5%.
“2015 pare să fie un an mai bun. Prognozăm o creştere de 3 – 6% a pieţei de ciment, care va ajunge probabil undeva sub 8 milioane de tone la sfârşitul anului. Vânzările noastre din primele două luni au fost bune. Sperăm să obţinem o creştere mai mare, 5 – 8%”, a afirmat Costin Borc, CEO Lafarge România.
Anul trecut, profitul brut (EBITDA) înregistrat de Lafarge România a crescut cu 4 puncte procentuale faţă de 2013, ajungând la 14%, raportat la o cifră de afaceri consolidată (ciment, betoane şi agregate) de aproximativ 200 milioane de euro. Aceasta în contextul în care 2014 a fost un an mai degrabă complicat, marcat de scăderea volumului lucrărilor de construcţii cu aproape 7% (serie brută) şi îndeosebi a celor de construcţii inginereşti cu aproximativ 22%, potrivit statisticilor oficiale.
Pe de altă parte, lucrurile au fost şi mai mult complicate de demararea procesului de fuziune dintre giganţii Lafarge şi Holcim, în prima parte a anului trecut. Situaţia a impus şi scoaterea la vânzare a unor active din anumite pieţe, printre care şi cele deţinute de Lafarge în România: două fabrici de ciment, la Medgidia şi Hoghiz, o staţie de măcinare la Târgu Jiu, 16 cariere şi balastiere, respectiv 16 staţii de betoane, precum şi a brandurilor asociate.
La începutul lunii februarie a fost anunţată oficial încheierea acordului pentru vânzarea către grupul CRH a unui pachet de active Lafarge şi Holcim din mai multe ţări, incluzând şi operaţiunile Lafarge din România, în integralitatea lor.
Vânzarea propriu-zisă şi schimbarea denumirii vor avea loc cel mai probabil după luna iulie, întrucât mai sunt paşi de făcut până la finalizarea tranzacţiei, a precizat domnul Borc.
Făcând abstracţie de aceste modificări de acţionariat şi de imagine, activitatea companiei va continua ca şi până acum. “Din punct de vedere al jocului competitiv nu se schimbă nimic, Lafarge România îşi va schimba numele şi va avea un alt acţionar, dar tot ceea ce înseamnă clienţi şi furnizori rămân cu noi. Nu se face nicio disponibilizare datorită vânzării”, a dat asigurări domnul Borc. Din contră, ambiţiile grupului sunt de a-şi consolida poziţia pe piaţă, după ce în 2014 Lafarge România a trecut printr-o eficientizare a proceselor operaţionale şi o reorganizare a echipei de vânzări. În acelaşi timp, grupul s-a axat şi pe creşterea vânzărilor de materiale pentru proiecte mari de infrastructură, precum construcţia autostrăzii Lugoj – Deva, strategie ce va continua şi în acest an, a adăugat reprezentantul Lafarge România.
În urma preluării activelor scoase la vânzare de Lafarge şi Holcim, CRH va urca pe poziţia a treia în topul mondial al producătorilor de ciment, după nou-formatul grup LafargeHolcim şi grupul Saint-Gobain.
În România, CRH ar putea deveni cel mai mare jucător pe piaţa materialelor pentru construcţii, ţinând cont că grupul controlează deja producătorii de prefabricate din beton Elpreco şi Ferrobeton.


Etichete:
Sus