Oferte locuri de munca top

La cat va ajunge pretul lemnului pentru incalzire, dupa plafonare

Măsurile de plafonare a prețurilor pentru materialele lemnoase și a produselor derivate din lemn destinate încălzirii locuinței în sezonul rece au fost aprobate de Guvern.

Astfel, prețurile finale facturate au fost plafonate la maxim 400 lei/mc pentru:

* lemn de foc

* resturi de lemn

* tocătură provenită din lemn și rumeguș.

Sapte cladiri intr-un nou ansamblu din Bucuresti

De asemenea, au mai fost vizate următoarele plafonări:

* brichete din lemn maxim 1.500 lei/tonă cu TVA inclus;

* pelete din lemn maxim 2.000 lei/tonă cu TVA inclus.

„Ordonanța de Urgență vine, totodată, în sprijinul asigurării unei discipline riguroase a comercializării lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, precum şi a unui înalt nivel de protecţie a cetăţenilor în calitatea lor de consumatori finali”, a declarat ministrul mediului, Barna Tánczos.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice și următoarelor entități: unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora.

Aceste măsuri se aplică până la data de 31 martie 2023.

Doua cladiri din cele 14 prevazute intr-un ansamblu vor fi autorizate

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn. În mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85% din gospodăriile înregistrate în mediul rural.

Trebuie avut în vedere că pentru administratorii/deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc.

Sus