Oferte locuri de munca top

La cat ar putea ajunge salariul minim brut pe economie

Parlamentarii vor să crească salariul minim brut pe economie, iar un proiect de lege în acest sens se află în dezbatere la Camera Deputaților. Proiectul a fost deja aprobat de Senat.

Noua prevedere legislativă vizează completarea articolului 164 din legea 53/2003 privind Codul Muncii.

Completarea constă în introducerea unui nou alineat conform căruia: ”raportul dintre salariul de bază minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economie va crește în tranșe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe țară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie”.

Având în vedere că în luna august a acestui an salariul mediu brut pe economie a fost  de 5337 lei, salariul minim brut de 60% ar însemna acum puțin peste 3200 lei. În prezent salariul minim brut este de 2230 lei.

Inițiatorii proiectului de lege afirmă că vor să reducă decalajele între statele europene și cetățenii acestora, să garanteze asigurarea standardelor și condițiilor minime de trai decent pentru populație, să diminueze migrația forței de muncă autohtone, să reducă șomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim.

În plus, ei sunt de părere că vor fi colectate sume suplimentare la bugetul de stat necesare efecuării de noi investiții. De asemena, va fi o distribuție mai echitabilă a profiturilor.

Această propunere de modificare a legii 53/2003 a primit avize favorabile și de la Consiliul Economoic și Social și de la Consiliul Legislativ.

Totodată, ieri, Comisia Europeană a lansat o propunere de Directivă care are scopul ca salariații din țările comunitare să fie protejati prin salarii minime care să le asigure un trai decent.

Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a afirmat că în prezent, pe ansamblul celor 27 de state din UE,  10% dintre cei care sunt salariați trăiesc, totuși, în sărăcie.

CE nu propune un salariu minim unic la nivelul UE, ci lasă la latitudinea guvernelor stabilirea acestui salariu. Însă, propune un set de criterii obligatorii având în vedere că în majoritatea țărilor din UE există salarii care nu asigură un minim de protecție socială pentru cei care le obțin.

În statisticile UE sunt considerate ”persoane sarace” acele persoane care câștigă mai puțin de 60% din salariul mediu din țara lor.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus