Oferte locuri de munca top

La cat ar putea ajunge salariul in constructii din 2023

În prezent se poartă discuții la nivelul statului pentru majorarea salariului minim din sectorul construcțiilor de la 1 ianuarie 2023, în paralel cu discuțiile de majorare a salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei la nivel de economie.

Ieri, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. În cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.

De asemenea, s-a stabilit ca salariul minim brut pentru sectorul construcțiilor să crească la 4.000 de lei.

Proiectul de lege privind majorarea salariilor ar trebui să treacă de toate etapele birocratice până la finalul acestui an.

Care a fost situația salariilor în ultimul an

Potrivit celor mai recente date de la INS, salariul mediu brut în construcții a ajuns, în septembrie 2022, la 4.980 lei, în creștere cu 1,1% față de luna august.

În aceeași perioadă, salariul mediu net a fost de 3.748 lei, mai mare cu 0,9% față de august, lună în care variația a fost de -0,8%.

Pe o perioadă de 12 luni, creșterea este de aproape 12%. Dar acest nivel este mai mic decât rata anuală a inflației, care, pe perioada respectivă, a fost de circa 16%.

Creșterea anuală a salariului mediu net din construcții este mai mică și față de cea a salariului la nivelul întregii economii (+14%).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus