Solplanet x AeroFix

Iohannis: Proiectele europene trebuie monitorizate de un corp de funcţionari de elită

original_pipera_-_eveniment_calinescu002Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita partidelor politice să-și asume un master plan de transport pe o perioadă de zece ani. Prioritatea numărul 1 va fi construirea principalelor axe de autostrăzi și o etapizare a acestora, potrivit programului  prezidenţial al şefului statului.
În ceea ce priveşte infrastructura de transport preşedintele şi-a propus totodată realizarea unei liniii feroviare de mare viteză, asigurarea unui transport aerian performant și accesibil, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de aeroporturi regionale, promovarea transportului maritim și pe căile navigabile interioare.

*Lipsa de consens în privinţa proiectelor de infrastructură prioritare împiedică implementarea proiectelor

Noul preşedinte al României doreşte să construiască un consens pe termen în ceea ce privește prioritățile infrastructurii naționale.
“Nu este acceptabil ca aceste priorități să se schimbe de la o guvernare la alta, în funcție de interese conjuncturale sau de presiuni locale, de miniștri nominalizați și de forța lor în guvernare.”, potrivit programului prezidenţial al lui Klaus Iohannis.
Deşi în ultimii 20 ani s-a constatat un avans nesemnificativ în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii mari, reţeaua de drumuri reprezintă un instrument important pentru Conectarea la Europa și la lumea occidentală.
“Absența unei infrastructuri funcționale, care să lege România de celelalte state europene, riscă să lase țara noastră la periferia Uniunii Europene și reprezintă un impediment serios în dezvoltare, atragerea de investiții, promovarea turismului și culturii etc.”, se precizează în cadrul programului prezidenţial.

*Un corp de funcţionari de elită trebuie să monitorizeze implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene

Creşterea absorbţiei de fonduri europene este o chestiune vitală pentru accelerarea dezvoltării României, consideră Klaus Iohannis. În prezent, în pofida creșterilor anuale, ţara noastră este pe ultimul loc în ceea ce priveşte abosorbţia fondurilor europene.
“România a încheiat primul său ciclu în calitate de membru al Uniunii Europene. Pot aprecia că această etapă nu a fost fructificată în mod optim de ţara noastră, sub aspectul influenţei pe care trebuia să o aibă ca al şaptelea stat membru (ca mărime) al UE, al atragerii de fonduri europene ca vector de modernizare a ţării și al fructificării oportunității economice oferite de piața comună.”,  se precizează în programul lui Klaus Iohannis.
Astfel noul preşedinte propune realizarea unei Platforme Naționale Comune de maximizare a absorbției fondurilor europene, care să faciliteze cooperarea între actorii implicați în acest proces.
De asemenea preşedintele doreşte restructurarea sistemului de gestionare a fondurilor europene prin: crearea unui corp de funcționari de elită care să monitorizeze și să implementeze programele cu finanțare UE.
În raport cu Uniunea Europeană, noul preşedinte îşi propune susținerea elaborării unui Plan de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 10 ani. Acesta va cuprinde atât obiectivele acoperite prin fonduri europene prin Acordul de Parteneriat, cât și pe cele care urmează a fi acoperite din bugetul de stat. Planul urmează să fie asumat de partidele politice.

Sus