Oferte locuri de munca top

Joc legislativ pentru exproprierile publice

Controversata modificare a legii exproprierilor publice, în vigoare de la jumătatea lunii noiembrie, este acum propusă să fie abrogată.

Prin recenta schimbare două categorii de lucrări au devenit de interes public major, deci pentru care este posibilă realizarea de exproprieri:

* lucrările necesare pentru realizarea unor obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, precum și

* lucrările privind producția și distribuția de energie electrică și termică ce au ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice.

În procesul de legiferare, legea în vigoare a primit o cerere de reanalizare din partea președintelui Klaus Iohannis, precum și o sesizare de neconstituționalitate, pe care Curtea Constituțională a respins-o.

Acum, mai mulți deputați și senatori vor să elimine noua prevedere din cauza formulării neclare în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii locale. Ei susțin că includerea tuturor lucrărilor energetice și termice realizate pe ape în categoria celor care trebuie făcute, indiferent de impact, încalcă legislația de protecția mediului, în speță Directiva Cadru Ape.

Inițiatorii susțin că determinarea interesului public major pentru un proiect sau tip de proiect se face de la caz la caz, nu în mod generalizat, printr-o lege, ceea ce generează un risc de declanșare a unei proceduri de infringement.

Aceștia mai explică că lucrările realizate pe ape, inclusiv cele hidrotehnice și termice, sunt prezumate a afecta corpul de apă. Pentru a le putea realiza este nevoie de o

analiză de la caz la caz, din care să reiasă că realizarea proiectului este mai oportună pentru stat decât păstrarea calității corpului de apă. Prin modificarea în vigoare aceste lucrări pe ape sunt din oficiu oportune pentru stat.

Mai mult decât atât, poziția țării nu este una favorabilă în prezent, România având deja declanșată procedura de infringement pentru construirea de microhidrocentrale (MHC-uri) pe râurile de munte, mai spus inițiatorii.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus