Oferte locuri de munca top

Japonezii discuta la Bucuresti despre centrul de productie optica de mare putere

Construirea centrului de producție de optică de mare putere, în sprijinul activităților experimentale cu laserii de mare putere de la ELI-NP la Măgurele, a fost una dintre principalele teme de discuție abordate în cadrul unei întâlniri a ministrului Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea, cu ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda.

Guvernul României a aprobat, în luna mai, realizarea, de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH), a unui Centru pentru Optică de Mare Putere (COMP) la Măgurele

Bugetul aprobat pentru realizarea investiției, finanțat de către Ministerul Dezvoltării, este de peste 187 milioane de lei.

”Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, investește peste 20 de milioane de euro în construcția instalației de optică de mare putere, iar parteneriatul cu Japonia va oferi acestui centru expertiza de care are nevoie pentru a deveni un proiect benefic pentru ambele țări, care va crea noi oportunități de cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiilor de ultimă oră”, a subliniat ministrul Dezvoltării.

Colaborarea bilaterală în domeniul riscului seismic, în contextul în care Japonia deține o amplă experiență referitoare la eficiența abordării privind regulamentele de urbanism, codurile de proiectare a structurilor construcțiilor, managementul dezvoltării și rezilienței urbane, au constituit un alt subiect pe agenda discuțiilor celor doi oficiali.

”Ne dorim să preluăm din experiența specialiștilor niponi în ceea ce privește utilizarea atât a celor mai eficiente tehnologii pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, cât și a procedurilor tehnice care pot conduce la salvarea unui număr cât mai mare de vieți ulterior producerii dezastrelor”, a precizat ministrul Dezvoltării Adrian-Ioan Veștea.

Viitoare centrala electrica eoliana, de 40 MWp

În acest context, cei doi oficiali au convenit asupra necesității organizării unei conferințe româno-nipone pe problematica reducerii riscului seismic al clădirilor, care să abordeze atât partea științifică și profesională, cât și palierul investițiilor, mai exact implicarea firmelor nipone în consolidarea încrederii societății române în programele guvernamentale de reducere a riscului seismic și în implementarea acțiunilor privind Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic.

În sprijinul acestui demers, întrucât experiența Japoniei în ingineria seismică și în  managementul riscului seismic constituie un model de urmat, ministrul Adrian-Ioan Veștea a adresat invitația domnilor dr. ing. Kenji Satake, director al Institutul de Cercetări Seismice Tokyo, și prof. dr. ing. Koichi Kusunoki, însoțiți de experți din cadrul ministerului omolog responsabil cu problematica urbanismului și construcțiilor, de a vizita România pentru schimb de experiență între specialiștii în inginerie seismică și seismologie din România și Japonia.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus