Banner Paste 2025

Investitorii vânează oferte pe piaţa imobiliară globală

1280px-Top_of_Rock_CroppedSectorul global imobiliar, aflat pe un val de creştere şi cerere, traversează una dintre cele mai tumultoase perioade ale sale din istoria recentă, potrivit raportului Global market outlook 2015 realizat de consultantul Ernst & Young.
În timp ce schimbările economice şi sociale modifică fundamental cererea pe pieţele imobiliare, investitorii se înghesuie pentru a profita de noile oferte ducând la creşterea preţurilor.

Companiile doresc să devină cât mai flexibile şi să îşi simplifice operaţiunile. Într-un efort de reducere a costurilor caută spaţii mai mici de birouri. În contrast, marii retaileri construiesc centre de distribuţie de mari dimensiuni.
Mark Grinis, Şef Global Real estate Fund Services pentru EY, a precizat:
“Dacă privim trecutul, căderile pieţelor au fost întotdeauna precedate de eroziunea fundamentelor economice şi factori de stres precum dezvoltarea în exces şi creşterea ratelor de neocupare. Mai mult, jucătorii din industrie s-au mişcat cu grijă de-a lungul spectrului de risc. Din această cauză nu am observat o dezvoltare sau activitate excesivă pe pieţe care se confruntă cu o lipsă a unor motoare economice importante.”

Având în vedere creşterea cererii pentru investiţii atractive, fluxul tranzacţiilor a rămas puternic, chiar dacă preţurile au crescut de la criza financiară.

Creşterea recentă a operaţiunilor de fuziuni şi achiziţii pare o reminiscenţă a anului 2007, după mulţi ani consecutivi de îmbunătăţire a încrederii în economia globală. În general, fuziunile şi achiziţiile sunt stimulate de trei factori: dorinţa unei creşteri incrementale, valoarea strategică a tranzacţiilor, disponibilitatea de factori favorabili în ceea ce priveşte datoriile și capitalurile proprii.

Grinis a mai declarat: “Toate elementele cheie pentru dezvoltarea sectorul M&A (n.r. fuziuni şi achiziţii) sunt în funcţiune. Nu se poate şti dacă sectorul M&A va atinge nivelul din 2007, însă cea mai importantă diferenţă este disciplina cu care activitatea investitorilor se extinde în noi teritorii. Piaţa de capital poate fi bogată din nou pentru pieţele de real estate, dar modul în care este canalizată continuă să reflecte lecţiile învăţate de la criza financiară.”

În ceea ce priveşte fondurile private există schimbări semnificative în administrarea acestora. Mulţi manageri de fonduri optează pentru externalizarea platformelor de administrare.


Etichete:
Sus