Oferte locuri de munca top

Investitorii sunt tot mai putin dispusi sa riste

Continuarea scăderii și în luna martie a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România arată că investitorii sunt tot mai puțin dispuși să își asume riscuri pentru a investi.

O consecință a acestei aversiuni crescute la risc este și reducerea anticipațiilor de creștere economică, subliniază Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Totodată și anticipatiile inflaționiste au continuat să crească. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv înregistrat de la inițierea sondajului.

Participanții la sondajul CFA anticipează o majorare a ratei de dobânda de către Banca Națională la cel puțin 4,25%, în următoarele 12 luni.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, toți participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio altă opinie.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul curent: valoarea medie a anticipațiilor este 6,7%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022: 3,0%

Analiștii financiari se așteaptă să scadă prețurile locuințelor

Este de remarcat reducerea ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020).

În același timp, a crescut ponderea participanților care consideră că prețul va scădea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020 !).

Aproape 9 mii mp de spatii industriale, in curs de autorizare

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie 2022

Sus