Oferte locuri de munca top

Investitorii si proprietarii de cladiri: Noi obligatii impuse de Comisia Europeana

În cazul clădirilor rezidenţiale noi, precum şi în cazul renovării majore a clădirilor rezidenţiale existente, investitorii și proprietarii de clădiri vor trebui să respecte noi obligații impuse de Comisia Europeană.

Acestea vor fi introduse în lege, potrivit unui nou proiect de Ordonanță de Urgență.

Noile obligații vor fi asumate de țara noastră pentru a putea primi fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Este vorba de jalonul 97 – ”Cereri de propuneri pentru renovarea și renovarea integrată în scopul asigurării eficienței energetice (consolidare seismică și eficiență energetică) pentru clădiri rezidențiale”, Componenta V – Valul Renovării.

Investiția a fost cuprinsă în cererea de plată nr. 2, transmisă de către România Comisiei Europene în luna decembrie 2022.

În urma analizei Comisiei Europene, pentru ca jalonul să fie considerat îndeplinit satisfăcător, s-a solicitat României să depună dovezi suplimentare, în privința asigurării de stații de încărcare pentru parcare (1 din 5 locuri de parcare) aferente clădirilor rezidențiale multifamiliale.

În acest sens, Comisia Europeană a solicitat României să adopte măsuri privind performanţa energetică a clădirilor, pentru a prevede nu numai instalarea tubulaturii, ci și instalarea stației de alimentare electrice propriu-zise.

Cladire mixta, cu 13 niveluri, in planul unui investitor local

Ca urmare, va fi modificată și completată Legea privind performanţa energetică a clădirilor, în sensul modificării prevederilor articolului 15 alineatul (3), astfel:

”(3) În cazul clădirilor rezidenţiale noi, precum şi în cazul renovării majore a clădirilor rezidenţiale existente, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligaţi să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, precum și instalarea unui punct de reîncărcare vehicule electrice pentru fiecare 5 locuri de parcare, în următoarele cazuri:

a) parcarea se situează în interiorul clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;

b) parcarea este adiacentă clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a parcării.”

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus