Oferte locuri de munca top

Investitorii ar putea scoate mai usor terenurile din circuitul agricol

Terenurile ar putea fi scoase mai ușor din circuitul agricol de către investitorii în centrale eoliene şi fotovoltaice, conform unui proiect de lege propus de mai mulți senatori și deputați USR Plus.

Astfel, investitorii în centrale eoliene şi fotovoltaice prevăzute cu capacități de stocare a energiei electrice ar avea dreptul să procedeze la scoaterea definitivă din circuitul agricol a terenurilor agricole extravilane sau, după caz, la scoaterea temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole extravilane şi a pajiştilor permanente care sunt necesare realizării investițiilor.

De asemenea, în perioada de probe tehnice operatorii centralelor ar putea vinde energia produsă cu respectarea legislației în vigoare.

Prin stocarea energiei electrice în capacitățile de stocare a energiei electrice ale centralelor eoliene și fotovoltaice ca efect al funcționării în regim de stocare, operatorul centralelor eoliene și fotovoltaice nu dobândește calitatea de consumator final.

Acesta va fi exceptat de la plata tarifului pentru serviciul de transport, respectiv componenta de extragere de energie electrică din rețea, și a tarifului pentru serviciul de sistem pentru energia consumată pentru o perioadă de 5 ani de la punerea în funcțiune.

Totodată, la reintroducerea energiei electrice în SEN ca efect al descărcării capacităților de stocare a energiei electrice operatorii unei unor centrale eoliene şi/sau fotovoltaice nu vor trebuie să plătească tariful pentru serviciul de transport.

Inițiatorii proiectului legislativ propun să fie incluse în programele de investiții finanțate din surse proprii sau surse atrase (fonduri europene, împrumuturi BEI/BERD etc.) ale operatorului de transport şi de sistem/operatorului de distribuție:

– liniile de evacuare a puterii în SEN, până la primele stații electrice existente ale operatorului de transport și de sistem/operatorului de distribuție, precum și

– întărirea rețelei electrice din amonte de centralele de producție de energie electrica eoliene și fotovoltaice.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

Login Required

Parc fotovoltaic pe 80 ha, in pregatire

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus