Oferte locuri de munca top

Investitiile nete in constructii sunt in crestere

Investițiile nete în lucrările de construcții noi au crescut în primul trimestru al anului curent, valoarea lor totală ajungând la aproape 183 de miliarde de lei, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

Indicii de preț arată o creștere a investițiilor nete în construcții de peste 11%, în timp ce indicii de volum arată o creștere de 16,7%, faţă de același trimestru din anul trecut.

La nivelul întregii economii, investiţiile nete totale au însumat 300,65 de miliarde lei.

Nivelul lor este mai mare cu 13,6%, comparativ cu cel din trimestrul I 2022.

În totalul investițiilor nete în economia națională, ponderea celor în construcții noi a ajuns la aproape 61%, în creștere cu 2,4 puncte procentuale.

În utilaje (inclusiv mijloace de transport), s-a înregistrat o creștere de 9,4% (investițiile nete ajungând la 94,52 miliarde de lei).

În elementul de structură reprezentat de alte cheltuite, creșterea a fost de 8,5% (însumând 23,41 miliarde de lei).

Teren pregatit pentru dezvoltare rezidentiala

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus