Oferte locuri de munca top

Investitiile in turism, sub semnul intrebarii, in urma pandemiei

Chiar și înainte de a se instaura pe deplin coronacriza, în luna februarie sosirile în structurile de primire turistică din țara noastră erau în scădere, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.

În acest context, condițiile pentru investițiile imobiliare în turism, mai ales cele care targhetează turiști străini, nu sunt foarte favorabile, observație bazată pe evoluția acestui sector.

Astfel, în luna februarie a.c. sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 4,5%, iar înnoptările cu 6,1%, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.

Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna februarie 83,3%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 16,7%. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74,9% din total turişti străini), iar din aceştia 73,8% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna februarie 2020 au însumat 1404,6 mii, în scădere cu 6,1% faţă de cele din luna februarie 2019.

Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat, în luna februarie, 81,4%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 18,6%.

În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (73,0% din total turişti străini), iar dintre aceştia 72,5% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna februarie 2020 a fost de 24,4% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 1,9 puncte procentuale faţă de luna februarie 2019.

Indici mai mari de utilizarea locurilor de cazare în luna februarie 2020 s-au înregistrat la hoteluri (31,4%),hanuri (22,4%), hosteluri (19,0%), bungalouri (17,8%), vile turistice (17,6%) şi pensiuni turistice (17,0%).

 

 

 

Citiți și:

Peste 500 de unitati locative noi, in autorizare

Peste 80 ha, pregatite pentru realizarea unui parc fotovoltaic

Peste 3 ha, parcelate pentru functiunea de locuire

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Sus