Oferte locuri de munca top

Investitiile in retele de gaze si electricitate, mai rentabile

Va fi stimulată realizarea de investiții în infrastructura de rețele de gaze naturale și energie electrică pentru care pot fi atrase fonduri europene nerambursabile.

Astfel, rata reglementată a rentabilității aplicată investițiilor care se vor pune în funcţiune începând cu data de 1 februarie 2021, realizate de operatori prin cofinanțare din fonduri europene nerambursabile, se majorează cu 2% peste cea aprobată pentru această perioadă de reglementare, care este de 6,39%.

În acest sens, comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în ședința din 20 ianuarie, ordinele privind modificarea metodologiilor de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport și de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale.

ANRE menționează faptul că accesarea fondurilor europene este o activitate laborioasă cu un grad ridicat de risc privind acceptarea inițială a finanțării proiectelor conform criteriilor de selecție ale Comisiei Europene, precum și derularea ulterioară a realizării acestora, inclusiv recuperarea fondurilor avansate inițial de către operatori.

Prin acordarea acestui stimulent se încurajează accesarea de fonduri europene pentru investițiile în obiectivele rețelei electrice/sistemului de gaze naturale care au ca scop implementarea politicilor europene de dezvoltare durabilă, economie concurențială și protejare a mediului prin decarbonizare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus