Oferte locuri de munca top

Investiţiile în infrastructură vor deveni lege

Foto Ponta Rus si Valcov

Premierul Victor Ponta, ministrul transporturilor, Ioan Rus (stânga) şi ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov

Cel mai încurajator semnal din ultimii ani în privinţa dezvoltării infrastructurii de transport a fost transmis astăzi oficial de premierul Victor Ponta şi trei miniştri: Ioan Rus, ministrul transporturilor, Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene şi Darius Vâlcov, ministrul finanţelor publice.
Programul de implementare a Master Planului General de Transport, finalizat anul trecut, va fi transpus într-o lege a infrastructurii. Prin urmare, implementarea marilor proiecte de infrastructură ar căpăta continuitate şi predictibilitate, devenind independentă de schimbarea partidelor aflate la putere, a guvernelor şi a miniştrilor. Întrucât consensul politic este esenţial în buna derulare a proiectelor, în perioada următoare va fi organizată o întâlnire cu liderii partidelor politice parlamentare, precum şi cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a fi semnat şi asumat politic un acord naţional pe 10 ani, cu privire la implementarea Master Planului General de Transport. „Acum avem master plan, avem finanţările, lipseşte un acord,  ca să nu ne mai apucăm de treabă, să ne oprim şi să o luăm iar de la capăt”, a declarat Victor Ponta.

În decurs de două-trei săptămâni , Master Planul General de Transport va fi supus aprobării comisiilor parlamentare de transporturi, reunite în şedinţă comună.
Anul acesta, România are de absorbit fondurile europene pentru dezvoltarea infrastructurii rămase din perioada de programare 2007 – 2014. La finele anului trecut, gradul de absorbţie depăşise 58%. Până la sfârşitul anului curent, nivelul de absorbţie pe POS T trebuie să ajungă la cel puţin 80%, iar pe segmentul de autostrăzi, banii trebuie cheltuiţi integral, a afirmat premierul.
Tot în 2015 trebuie să fie declanşate toate procedurile de atribuire pentru proiectele de infrastructură care vor primi finanţare europeană în perioada 2014 – 2020. La momentul de faţă, prioritatea în dezvoltarea infrastructurii de transport o constituie autostrada Comarnic-Braşov. “Pe 15 februarie vrem să le spunem companiilor desemnate câştigătoare (n.r. asocierea Vinci-Strabag-Aktor) dacă semnăm sau nu contractul”, a precizat Victor Ponta. Odată semnat contractul cu consorţiul, lucrările ar urma să înceapă în luna aprilie, cel târziu.
Din punct de vedere organizatoric, începând de mâine, CNADNR revine în subordinea Ministerului Transporturilor, de la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. De asemena, la nivelul companiei va fi implementat în premieră un plan de management, a anunţat ministrul transporturilor, Ioan Rus.


Etichete:
Sus