Oferte locuri de munca top

Investitii imobiliare mai mici

Valoarea totală a investițiilor imobiliare a fost mai mică în primul semestru cu circa 29%

față de nivelul din prima jumătate a anului trecut, ajungând la aproape 290 de milioane euro.

Tranzacțiile cu spații de birouri au reprezentat aproximativ 66% din volum, arată Colliers în raportul de piață privind evoluția pieței imobiliare în primul semestru din 2021.

În ciuda încetinirii, consultanții Colliers apreciază că ”fundamentele pieței rămân puternice, cu un nivel sănătos al tranzacțiilor și încredere din partea băncilor de a spori creditarea în economie în 2021, ceea ce încurajează potențialii investitorii noi sau deja prezenți pe piață să prospecteze România”.

Mai mult de jumătate din fondurile investite în spații de birouri în prima parte a acestui an s-au concentrat pe trei tranzacții mari de birouri.

Prima dintre ele a fost reprezentată de vânzarea clădirilor de birouri Campus 6.2 și 6.3 de Skanska către S IMMO pentru 97 de milioane de euro. O altă tranzacție importantă a fost realizată de Uniqa Real Estate, care a finalizat achiziția clădirii de birouri The Light One din București de la River Development, pentru 54 de milioane de euro. O altă tranzacție notabilă a fost preluarea clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza din centrul Bucureștiului de către compania austriacă Immofinanz, într-o tranzacție în valoare de 36 de milioane de euro.

Ulterior, după finalizarea semestrului întâi, au mai avut loc două tranzacții demne de menționat. Cea mai mare tranzacție înregistrată până acum în acest an a fost încheiată în trimestrul trei din acest an și este reprezentată de vânzarea Hermes Business Campus, într-o tranzacție de aproximativ 150 de milioane de euro, de dezvoltatorul belgian Atenor către Adventum Group și partenerii săi, o companie de gestionare a fondurilor de investiții de tip boutique, axată pe proprietăți imobiliare în Europa Centrală și de Est. O altă tranzacție finalizată în trimestrul al treilea a fost achiziționarea Dacia One de către Dedeman de la Atenor și a marcat o nouă mișcare descendentă pentru randamentele prime, deși durata lungă a contractului de închiriere a fost un factor care a avut o contribuție importantă.

Investițiile în sectorul industrial au reprezentat 24% din volumul total înregistrat în primul semestru, cu tranzacții semnificative în orașele regionale (CTP și Globalworth au fost cumpărători). Lipsa proiectelor actuale de pe piață, oferite spre vânzare, arată adevărata amploare a interesului investitorilor pentru acest segment, susținut de piața logistică puternică din timpul pandemiei, spun consultații Colliers.

Restul de 10% a fost direcționat către sectorul de retail și sectorul hotelier, marcând intrarea a doi noi investitori pe piața locală, precum și o revenire a interesului pentru aceste piețe.

Parcurile de retail, centrele comerciale cu chiriași ancoră puternici și magazinele de bricolaj au trecut cu bine peste provocări și au înregistrat un interes ridicat din partea investitorilor.

„După ce în ultimii ani au rămas în umbră din cauza concurenței acerbe, investitorii autohtoni încep să facă oferte, concentrându-se în special pe tranzacțiile din retail. Având în vedere cererile de proprietăți care generează un flux de numerar stabil și consistent, caracterizat de contracte de închiriere de lungă durată, este probabil ca nivelurile puternice de investiții să continue pe tot parcursul lui 2021 și ne așteptăm ca volumul total al tranzacțiilor imobiliare comerciale să ajungă la 700-800 de milioane de euro până la sfârșitul anului”, explică Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers.

Sistemul bancar are acum suficientă lichiditate și este dornic să ofere condiții de finanțare mai flexibile și mai atractive.

Cu toate acestea, băncile tind să prefere acum în principal active care produc venituri și vor să se concentreze pe cele care au continuat să aibă un preț cel puțin decent pe tot parcursul pandemiei.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus