Oferte locuri de munca top

Francois Petry, Holcim: Rezultate bune generate de creșterea sectoarelor rezidențial și nerezidențial

Francois Petry, director general Holcim Romania

Francois Petry, director general Holcim Romania

Iarna blândă a permis începerea lucrărilor în 2014 mai devreme decât era prognozat. Trendul a devenit descrescător în a doua jumătate a anului, în special din cauză că cele mai multe proiecte de infrastructură au fost finalizate și nu au mai fost lansate licitații noi.
Holcim a înregistrat în România o creștere a volumelor de clincher și ciment cu 4,3% în primele 9 luni ale acestui an, comparativ cu perioada anterioară a anului trecut. Cu toate acestea, în aceeași perioadă, preţurile la ciment au scăzut cu 1,1%.
Francois Petry, directorul general al Holcim, ne-a declarat: „Evoluția volumelor noastre de ciment în al treilea trimestru al anului 2014 a fost susținută în mare parte de nivelul tot mai mare al exporturilor, care au provenit din colaborarea noastră cu Holcim Ungaria. În același timp însă, creșterea volumului exporturilor a avut un impact asupra prețului mediu, care a scăzut ușor față de anul trecut. Creșterea numărului de proiecte în sectoarele rezidențial și nerezidențial ne-a ajutat să atingem aceste rezultate.”
Sectorul rezidențial și-a revenit în 2014 datorită investițiilor în proiectele mici și mijlocii. În același timp, sectorul non-rezidențial a evoluat foarte bine în ultimele luni, prin prisma proiectelor mai mari, care au fost lansate în ultima parte a anului, dar și prin magazinele de tip DIY, lanțurile de retail, clădiri de birouri și proiecte industriale.
“Suntem conștienți că piața nu se va redresa prea rapid, dar dezvoltarea sectoarelor rezidenţial şi non-rezidenţial va continua şi sperăm să vedem finalizarea procedurilor de pregătire pentru lansarea licitaţiilor şi continuarea proiectelor mari de infrastructură”, spune Francois Petry, directorul general al Holcim.
Pentru Holcim, cea mai mare realizare din 2014 a reprezentat-o creșterea capacității de co-procesare a deșeurilor din fabrica de la Câmpulung. Proiectul a fost finalizat în luna septembrie, în urma unei investiții de 6 milioane de euro, dintre care 1,6 milioane de euro din fonduri europene.
Tot în această toamnă, compania a lansat gama de betoane speciale EX3, care include betoane autocompactante, de înaltă rezistență, betoane speciale decorative (amprentate, colorate, cu agregate aparente, șlefuite) și betoane special adaptate unor nevoi specifice, vizând arhitecții și dezvoltatorii de noi clădiri care vor să integreze un anumit nivel de sustenabilitate în construcțiile lor sau care realizează lucrări complexe.
„În 2014, Structo Plus a beneficiat de o campanie promoțională specială, o noutate pentru industria noastră tradițională, care s-a mutat pentru prima dată de la zona practică la una mai emoțională. Suntem, de asemenea, mulțumiți că am fost implicați în livrarea de produse pentru o parte dintre cele mai importante proiecte rezidențiale și non-rezidențiale din țară, precum Floreasca Park, Green Court Bucharest, Emerson Cluj, Emerson Oradea, Bearings Factory SNR, Coresi Brașov. În același timp, am furnizat materiale proiectelor mari de infrastructură, precum lucrările la lotul 2 din Coridorul IV, reabilitarea căilor ferate din Curtici-Arad, Vințu-Coșlariu, Coșlariu-Micăsasa, Ațel-Sighișoara, Micăsasa-Ațel, reabilitările de drumuri DN56 Craiova-Calafat, DN14 Sibiu-Mediaș-Sighișoara și pentru lucrările de extindere a metroului din București”, adaugă directorul general al Holcim.
În ultimii doi ani, compania a investit aproximativ 28 de milioane de euro, dintre care 13 milioane de euro în 2013 și 15 milioane de euro în 2014.

Taxa pentru construcţiile speciale pune presiune asupra preţurilor din industria cimentului

Piața de construcții din România și, implicit, cea a cimentului au fost afectate și în 2014, la fel ca în ultimii ani, de condițiile economice dificile, cu consecințe directe în scăderea volumelor de business și a prețurilor, dar și asupra termenelor de plată mai lungi.
„Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm este întârzierea plăţilor făcute de Guvern către companiile de construcţii, lucru ce are impact asupra întregului lanţ, inclusiv asupra producătorilor şi furnizorilor de materiale de construcţii. Strategia noastră este să rămânem concentraţi pe gestionarea strictă a costurilor, menţinând legătura cu clienţii noştri pentru a le furniza produse şi servicii pe măsura nevoilor lor”, menționează Francois Petry.
O altă piedică majoră în redresarea sectorului de construcții o reprezintă lipsa noilor licitații pentru proiecte de infrastructură importante, în condițiile în care proiectele lansate în 2011-2012 au fost finalizate.
„În același timp, companiile de construcții simt o presiune pe preț, iar furnizorii de materiale de construcție nu pot ține pasul întotdeauna cu prețurile motorinei, ale materiilor prime și cu evenimentele surpriză din mediul fiscal. Noile taxe recent impuse de autorități, precum impozitul pe proprietate pentru construcțiile speciale, de 1,5% din valoarea construcției sau suprataxarea resurselor minerale nu fac nimic altceva decât să crească presiunile nu numai asupra prețurilor din industria cimentului dar, de asemenea, asupra întregii economii și a pieței construcțiilor”, consideră directorul general al Holcim.

Cererea pe segmentul rezidenţial dă semne de revenire

Directorul general Holcim consideră că anul 2015 nu va aduce schimbări spectaculoase pe piața construcțiilor, urmând ca acesta să fie doar o etapă intermediară pentru proiectele majore de infrastructură care vor fi lansate în 2016.
„Sperăm că vom vedea o finalitate a proceselor de pregătire a lansării și continuării proiectelor majore de infrastructură, că absorbția de fonduri UE pentru proiectele de infrastructură va fi accelerată și că Master Planul anunțat va fi respectat. Cel mai mare impuls pentru construcții și consumul de ciment ar putea veni din partea lucrărilor de infrastructură odată cu o absorbție mai bună a fondurilor UE disponibile. Acest lucru ar avea multe avantaje, nu numai pentru segmentul construcțiilor, din moment ce principalul obstacol pentru mulți dezvoltatori este lipsa infrastructurii. Accelerarea celor mai importante proiecte, precum finalizarea Coridorului IV, ar fi cu siguranță benefică pentru întreaga economie a țării”, afirmă Francois Petry.
Nici potentialul sectorului privat nu trebuie subestimat. Revenirea acestui sector depinde de mai mulți factori interni și externi.
Directorul general al Holcim precizează că, în cazul factorilor interni, sectoarele rezidențial și nerezidențial vor reveni când va exista o mai bună vizibilitate a perspectivelor economice: „De exemplu, veniturile în creștere determinate de creșterea PIB-ului și de alți factori pe care deja i-am menționat vor determina cerere pe segmentul rezidențial, cerere ce deja arată semne de revenire. Și angajatorii ar putea ajuta la această revenire a pieței rezidențiale oferind salarii corecte angajaților lor, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță în abordarea unui credit. Dacă principalele piețe de export din Europa de Vest ale produselor autohtone vor reveni pe creștere în anii următori, iar împrumuturile bancare vor fi mai ușor de obținut, vom vedea de asemenea mai multe proiecte nerezidențiale.”
Holcim intenționează să-și mențină în 2015 ritmul investițiilor în mentenanța tehnologiilor și echipamentelor și în creșterea eficienței productivității și reducerea consumului energiei prin tehnologii verzi. De asemenea, compania vizează creșterea volumului de livrări și continuarea procesului de optimizare a costurilor, proces care a ajutat compania să revină pe profit chiar din acest an.

Sus