Oferte locuri de munca top

Investitii de peste 4 mld euro prin Valul renovarii si Fondul local verde

Autoritățile locale, inclusiv municipiile, vor putea folosi Fondul local verde și digital (dedicat Unităților Administrativ Teritoriale – UAT) și Fondul pentru Valul renovării, prevăzute în PNRR, pentru care pot fi deja pregătite proiecte. Împreună, cele două fonduri au un buget ce depășește 4 miliarde de euro.

Mai exact, cea mai mare parte a investițiilor din Fondul local verde și digital, cu sumă totală de 2,12 miliarde euro, va merge către proiecte de mobilitate urbană, urmate de alte câteva tipuri de proiecte:
* Mobilitatea urbană verde – schimbarea parcului de vehicule destinate transportului public; infrastructură inteligentă pentru transportul public (sisteme de management tehnologice; sistemele de bilete – „e-bilete” sau „e-ticketing”; stații de monitorizare a calității aerului);
* Construirea de locuințe pentru tineri/locuințe sociale/ locuințe de necesitate/ locuințe pentru specialiști din sănătate și învățământ;
* Stații de încărcare pentru vehiculele electrice (ținta: 13.000 stații);
* Asigurarea infrastructurii pentru biciclete și alte vehicule electrice ușoare;
* Realizarea pistelor de biciclete (3.000 de km până în 2026).
Tot în PNRR mai există Fondul pentru Valul Renovării, care are un buget propus de 2,2 miliarde euro. Acesta va include:
* Intervenții asupra clădirilor rezidențiale multifamiliale (blocuri de locuințe): 1 miliard de euro;
* Intervenții asupra clădirilor publice ale autorităților sau instituțiilor publice centrale și locale din domeniile administrație publică, justiție, cultură, sănătate, ordine publică și securitate națională: 1,17 miliarde euro.
Alte investiții din cadrul PNRR destinate unor servicii publice locale se mai regăsesc în componentele de educație, sănătate, infrastructura de apă, social, păduri.

Totodată, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – MIPE se află în plin proces de elaborare viitoarele Programe Operaționale 2021-2027.

„Am convenit în cadrul vizitei la Bruxelles ca, începând din septembrie, să trimitem la Comisia Europeană cele mai mature programe, urmând ca în primăvară cel târziu să fie aprobate pentru a le putea demara. Susțin regionalizarea fondurilor europene și crearea Autorităților de Management la nivel regional, vom avea opt programe regionale distincte și chiar sper ca fondurile europene să fie un precedent pentru o regionalizare adevărată a României”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus