Oferte locuri de munca top

Investitii de peste 13 mld lei pentru infrastructura unitatilor spitalicesti

Fonduri de 13,25 miliarde de lei ar urma să fie alocate în perioada 2024 – 2030 pentru investiții în infrastructura unităţilor spitaliceşti.

Vor fi finanțate realizarea de construcții noi și dotarea lor, executarea lucrărilor de modernizare/reabilitare, precum și extinderea construcțiilor, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente și dotare pentru digitalizare și tranziția la energie verde.

Alocarea va fi prin ”Programul naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti”, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, analizat de Guvern în primă lectură.

Finanțarea Programului va fi asigurată din fonduri naționale și fonduri externe, detaliile urmând să fie stabilite ulterior printr-o Hotărâre de Guvern.

Beneficiarii vor putea depune cereri de finanțare în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Programului.

Actul normativ reglementează măsurile necesare pentru crearea unui cadru legislativ care să permită potențialilor beneficiari promovarea proiectelor de investiții.

Valoarea maximă aferentă unui proiect finanțată din Program este:

* 2 miliarde de lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgența, spitale mono specialitate;

* 350,5 milioane de lei pentru spitale municipale/municipale de urgență;

* 250 de milioane de lei pentru spitale orășenești.

Cladirile unui spital vor fi reabilitate cu fonduri europene

Pot aplica pentru acest program:

* unitățile administrativ-teritoriale;

* unitățile sanitare publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea sau în administrare/proprietatea instituțiilor publice centrale;

* unitățile sanitare publice: spitalele publice orășenești, municipale/municipale de urgență și spitalele județene/județene de urgență, spitale de specialitate, spitale clinice  și clinice de urgență, institute care desfășoară activitate medicală spitalicească și prespitalicească aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea Ministerului Sănătății și unitățile  sanitare  prevăzute la alin. (2) art. 4 din Legea nr. 95/2006;

*  parteneriat între autoritățile/instituțiile publice locale, care administrează de drept și vor pune la dispoziția parteneriatului terenuri şi clădiri în vederea realizării proiectului şi unitățile sanitare publice.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus