De coordonare investițiilor pentru mobilitate vor beneficia municipiul București împreună cu sectoarele sale și Județul Ilfov, format din 8 orașe (Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni și Voluntari) și 32 comune (1 Decembrie, Afumați, Balotești, Berceni, Brănești, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Corbeanca, Cornetu, Vărăști-Ilfov, Dascălu, Dobroești, Domnești, Dragomirești-Vale, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Nuci, Periș, Petrăchioaia, Snagov, Ștefăneștii de Jos, Tunari și Vidra).
Aceasta prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2016 – 2030, un document strategic în care nivelul de detaliere a propunerilor (măsuri și proiecte) va fi adaptat în consecință.
Astfel, în faza de implementare a PMUD vor fi necesare studii de fezabilitate privind investițiile propuse, conform legislaţiei în vigoare, inclusiv în ceea ce privește amplasamentul exact și soluția tehnică optimă, respectiv analiza impactului asupra mediului pentru proiectele relevante.
Prima variantă a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru București-Ilfov este în dezbatere publică pe site-ul Consiliului Judetean Ilfov.
Etapa următoare, respectiv demararea procedurii de evaluare a impactului PMUD asupra mediului, în baza HG nr. 1078/2004, incluzând informarea şi consultarea publicului, va avea ca rezultat varianta finală a acestui document.
Pentru infrastructura de transport planul propune o abordare nouă de la aspectul strict util al construcţiei de elemente de infrastructură, la soluţii complexe și detaliate, precum și realizarea unor planuri zonale la nivel de sectoare și/sau cartiere.
Documentul prezintă ca prioritate pentru infrastructură managementul parcărilor mai ales pentru zonele rezidenţiale și pentru centrul Bucureștiului.
În seria de propuneri pentru proiecte de infrastructură de drumuri naţionale sunt incluse trei proiecte, respectiv modernizare centură București -DN2 -A2 și A1-DN7 proiect aflat în implementare, lărgirea centurii de sud a Bucureștiului la 4 benzi, proiect aprobat și extindere A3 de la Centura București până pe Soseaua Fabrica de Glucoză.
În curs de implementare se află și proiectul Reabilitare DN5 între București și Adunaţii Copăceni.
Pentru proiectele de drumuri locale în strategia de mobilitate urbană sunt incluse modernizare infrastructură rutieră -Piața Sudului, 18 proiecte de reabilitare drumuri judeţene, extinderea Bd. Pipera la 4 benzi, pasaje rutiere în Chitila și Domnești.