Marii investitori imobiliari se reorientează dinspre locaţiile de top din Europa spre cele secundare, capitalele din Europa Centrală şi de Est, aflate în curs de revenire. Aceasta în contextul penuriei de proprietăţi disponibile la vânzare şi a preţurilor ridicate de pe pieţele principale, potrivit unui raport realizat de Urban Land Institute (ULI) şi PwC.
“În 2014 am sesizat în România o creştere a apetitului investitorilor pentru active imobiliare, remarcându-se câteva tranzacţii importante, atât pe segmentul de birouri, cât şi pe cel de retail. Ne aşteptăm ca această tendinţă să se menţină şi în 2015, în paralel cu o intensificare a activităţii de construcţii, în special în oraşele mai dinamice precum Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca”, a declarat Francesca Postolache, Assurance Partner, Real-estate services team leader, PwC Romania.
Anul acesta, cele mai atractive pieţe din Europa pentru investiţii imobiliare ar putea fi, în ordine descrescătoare: Berlin, Dublin, Madrid, Hamburg şi Atena.
„Piaţa europeană este inundată de capital din toată lumea. Din acest motiv, ne aşteptăm să vedem o creştere în continuare a preţurilor, pe fondul penuriei de proprietăţi. În pofida incertitudinii economice din Europa, investitorii vor trebui să privească şi în afara pieţelor mari, spre oraşe şi proprietăţi secundare, pe care până acum nu le luau în considerare”, remarcă Simon Hardwick, real estate partner PwC Legal.
Astfel, este în creştere apetitul pentru investiţii în zona rezidenţială, stimulat de penuria de locuinţe din unele pieţe europene. De asemenea, sunt atractive proprietăţile comerciale, spaţiile logistice şi infrastructura medicală, mai relevă raportul.