Oferte locuri de munca top

Interesul investitorilor imobiliari se muta dinspre rezidentiale spre nerezidentiale

Tot mai mulți investitori privați români sau străini, care altădată erau interesați cu precădere de sectorul rezidențial, unde ținteau achiziția de proprietăți ”trofeu”, acum aleg să cumpere proprietăți care generează venituri,

Investitorii preferă achiziție de birouri, retail, industrial, hotelier, consideră analiștii  companiei Cushman & Wakefield Echinox.

Bugetele alocate pot porni de la 2-3 milioane de euro pentru o proprietate, dar pot depăși și 10-15 milioane de euro, în funcție de produs.

Pentru mult timp, rezidențialele premium și de lux au reprezentat pentru acești investitori aproape singurul tip de plasament pe piața imobiliară datorită randamentelor ridicate pe care le generau.

Totuși, pe fondul creșterii prețurilor cu un ritm superior față de cel de majorare a chiriilor, randamentele s-au diminuat.

Noua unitate comerciala, in aprobare

În același timp, evoluția pieței a dus la apariția unor clase de active mai atractive din punct de vedere investițional prin prisma câștigurilor pe care le pot oferi.

”Această categorie de cumpărători de active imobiliare, pe care noi o numim private investors (investitori privați), acoperă un segment de piață pe care fondurile și investitorii instituționali au o expunere redusă, pentru că nu se încadrează în strategiile lor de achiziții. Astfel, fie că vorbim despre antreprenori care au lichidități disponibile din alte business-uri, fie de familii care investesc de mulți ani pe piața imobiliară, investitorii privați sunt extrem de activi și doar în ultimii trei ani au făcut achiziții care pot fi estimate la 200 milioane de euro.” a declarat Mihaela Pană, partner Residential Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În general, acești investitori nu au nevoie de finanțare, dispunând de lichidități.

Ei investesc atât în produse care generează venituri imediat, cât și în proiecte care prin investiții pot deveni active aducătoare de venituri.

TOPUL CONSTRUCTORILOR

Este vorba de spații comerciale, diverse clădiri care pot fi modernizate și apoi închiriate ca birouri, clădiri de birouri mai vechi, dar amplasate în zone ultracentrale și centrale și care prin investiții pot fi aduse la standarde moderne.

Investitorii privați acționează fie în nume propriu, fie se asociază în fonduri de investiții private pentru a achiziționa produse diverse și mai valoroase.

Piața locală oferă un număr mult mai mare de astfel de produse și care ar putea atrage acești investitori, comparativ cu numărul activelor disponibile la vânzare pentru investitori și fonduri instituționale.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus