Oferte locuri de munca top

Interes mare pentru finantarile din Fondul Local

Au fost depuse, în prima oră de la lansarea proiectelor, cereri de finanțare pentru peste 500 de milioane de euro din Fondul Local.

Acesta are bugetul total de 2,7 miliarde euro și este componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), gestionat de Ministerul Dezvoltării.

Din Fondul Local, comunitățile locale pot construi în total 5.522 de locuințe pentru tineri și specialiștii din sănătate și învățământ, eficiente energetic. Vor putea fi înnoite parcurile de vehicule destinate transportului public cu 1.135 de vehicule nepoluante, pentru care se vor instala și 13.200 puncte de reîncărcare.

De asemenea, se vor realiza 1.091 km de piste pentru biciclete.

Singurul ofertant pentru un important contract va primi suma ceruta

Pentru construirea de locuințe, MDLPA asigură 370 milioane de euro.

În orașele mari, cererea de locuințe pentru tineri este o provocare importantă.

Ministerul Dezvoltării va finanța construcția unor locuințe cu consum de energie redus, care provine din surse regenerabile, și care vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul rețelelor de climă, termoficare și iluminat.

Fiecare unitate administrativ-teritorială poate crea și construi un proiect propriu sau poate folosi proiectul tip pus la dispoziție de Ministerul Dezvoltării.

Aceste proiecte tip sunt pentru clădiri cu câte șase apartamente de două camere și 65 de metri pătrați.

Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade.

Locuințele vor avea sisteme inteligente și digitale de management al acestor resurse.

În acest fel, cheltuielile acestor locuințe vor fi mici – un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie.

În același timp, aceste locuințe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, vor fi sustenabile și prietenoase cu mediul.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus