Oferte locuri de munca top

Interes crescut pentru proprietati bine pozitionate, aproape de metrou

Iuliana Andrei, Senior Consultant Knight Frank România // Viorel Ionașcu, Senior Consultant Knight Frank România

Majoritatea cumpărătorilor la nivel naţional sunt în continuare interesați de achiziționarea unui apartament cu două sau trei camere, chiar dacă post-pandemic, pentru o scurtă perioadă de timp, a existat o cerere mai mare pentru case și apartamente cu grădină.

 

 

 

Alegerea unei locuințe în apropierea biroului a devenit din ce în ce mai importantă, iar angajații caută să lucreze flexibil atât acasă, cât și la birou și, practic, își fluidizează deplasările.

Am asistat la un interes crescut pentru proprietăți bine poziționate, aproape de metrou și parc și care au cât mai multe facilități în cadrul proiectului sau în apropiere (spa, spaţii de retail, grădiniță, spații verzi, etc).

Cererea va fi diminuată de scumpirea creditelor bancare

Există mai mulți factori care influențează cererea, dar unul foarte important este reprezentat de indicii de referință pentru ratele dobânzilor, pe care îi vedem în continuare crescând, iar acest lucru va influența și ritmul vânzărilor, care a fost accelerat până nu demult.

Desigur, scăderea a fost și mai este determinată și de conflictul din Ucraina, dar totuși punctul culminant a fost chiar după izbucnirea din februarie, când s-a simțit acut timp de aproximativ o lună după care lucrurile au revenit la normalitate.

Mai multe proiecte de birouri și-au schimbat destinația în rezidențial

Prețurile apartamentelor au crescut în București în prima jumătate de an, atât pe fondul creșterii prețurilor materialelor de construcții și combustibililor, cât și pe fondul avansării stadiilor de dezvoltare a proiectelor. Un proiect rezidențial aflat la început de drum va avea mereu un preț mai mic de vânzare a locuințelor în comparație cu unul care, spre exemplu, a finalizat deja o fază sau a vândut un anumit procent.

Global Investment Group Bucuresti – focusati pe performanta!

Mai multe proiecte de birouri și-au schimbat destinația în rezidențial, chiar din timpul procesului de autorizare. Însă nu simțim amânări sau întârzieri ale derulării proiectelor, în afară de cele care au de-a face cu autorizațiile sau cu birocrația de efectuare a recepțiilor.

Unele autorizații pot întârzia proiectele ani la rând, ceea ce îi face pe dezvoltatori și investitori din ce în ce mai reticenți.

Proiectele deja începute vor continua în ritmul lor normal, însă din cauza autorizațiilor mai sus amintite, se vor începe mai puține proiecte decât s-ar putea sau ar fi nevoie.

Cei mai importanți factori care influențează în prezent tranzactiile cu apartamente noi sunt: locația – proximitatea față de mijloacele de transport în comun, prețul, conceptul și renumele dezvoltatorului.

În a doua parte a anului, costul tot mai ridicat al vieții de zi cu zi va afecta nivelul cererii și este de așteptat ca ritmul de tranzacționare să suporte mici ajustări.

Dacă pe de o parte beneficiarii finali vor fi mai moderați în luarea deciziilor de cumpărare, investitorii vor rămâne activi pe piața imobiliară întrucât domeniul imobiliar este în continuare un plasament bun și sigur al resurselor, nu și singurul, desigur.

 

Sus