Solplanet x AeroFix

Interconexiunea de gaz România – Moldova susţinută de europeni

Republica Moldova ar putea fi legată în perioada următoare la sistemul de gaz din România potrivit unui proiect energetic ce a primit finanţare din partea instituţiilor financiare europene.

La începutul acestei săptămâni Banca Europeană pentru Reconstrucţie și Dezvoltare a anunţat acordarea unui împrumut de 41 de milioane de euro, la care se adaugă un grant european de 10 milioane de euro.

Banca Europeană pentru Investiţii va contribui la proiect cu aproximativ 31 de milioane de euro. Finanţarea totală de 92 de milioane de euro va merge către Î.S. Vestmoldtransgaz, compania de stat din Republica Moldova care va construi și va administra gazoductul Chișinău – Ungheni.

Proiectul presupune construcţia unei conducte de gaz care va lega Chișinăul de conducta recent construită între Iași și Ungheni. Acesta a fost realizat în 2014 pentru a determina Moldova să își diversifice resursele de energie. UE a finanţat cu 7 milioane de euro interconectorul de gaz.

Ca parte a noului pachet de finanţare guvernul de la Chișinău a fost de acord să promoveze un pachet de reforme pentru liberalizarea pieţei de energie.

“Decizia partenerilor noștri de la BERD, BEI și UE de a susţine guvernul din Moldova în construcţia gazoductului Ungheni – Chișinău este foarte importantă pentru ţara noastră fiind un pas vital către  asigurarea securităţii energetice și evitarea situaţiei în care suntem dependenţi de o singură sursă. Mai mult implementarea proiectului ne va permite să ne conectăm la sistemul energetic al UE care ne va asigura stabilitatea energetică pentru o lungă perioadă de timp și va promova competiţia liberă pe piaţă”, a declarat Octavian Calmic, Viceprim-ministru al Republicii Moldova și Ministru al Economiei.

Ambasadorul UE în Moldova Pirkka Tapiola a asigurat autorităţile de la Chișinău de întreg suportul din partea UE pentru acest proiect strategic.

“Gazoductul va permite Republicii Moldoca să cumpere gaz de pe pieţele europene și va promova măsuri care vor permite furnizorilor străini de gaz să intre pe piaţă”, a precizat Dimitri Gvindadze, directorul BERD de la Chișinău.

Proiectul este susţinut și printr-o finanţare de 600 de mii de euro din partea Agenţiei sudeze de dezvoltare internaţională pentru realizarea unui studiu de fezabilitate condus de consultantul Fichtner GmbH pentru a analiza aspectele tehnice, de piaţă, regulamentele, contextul economic și de mediu precum și aspectele sociale ale proiectului.

BERD asigură de asemenea un grant de un milion de euro din propriile fonduri pentru a susţine implementarea proiectului, respectiv asistenţa juridică.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus