Oferte locuri de munca top

Inteligenta artificiala in lumea constructiilor

Tehnologia de inteligență artificială care poate produce diferite tipuri de conținut, inclusiv text, imagini, audio și date sintetice – AI generativă – a luat lumea cu asalt odată cu lansarea recentă a modelului de limbaj OpenAI GPT-4, relatează forconstructionpros.com

Tehnologia poate compune conținut nou, poate conversa cu oamenii și poate afișa aparent o creativitate incredibilă și chiar emoție.

Unii experți în inteligență artificială și lideri tehnologici au cerut interzicerea dezvoltării inteligenței artificiale, spunând că aceasta se mișcă prea repede pentru ca riscurile sale să fie studiate în mod corespunzător.

Fie că vi se pare că AI generativă este captivantă sau înfricoșătoare (sau poate puțin din ambele), AI a optimizat deja contractele de construcție, cu instrumente care pot „citi” un document contractual, pot semnala abaterile de la contractele standard ale unei companii și sugerează modificări în conformitate cu prevederile folosite anterior.

Aplicații ale inteligenței artificale generative în contractele de construcții

Ce poate face AI generativă util în contractele de construcție?

* Rezumate în limba engleză simplă

AI generativă poate fi utilizată pentru a transforma „juridicul” contractelor într-un limbaj simplu. Acest lucru ar putea fi valorificat în construcții în mai multe moduri, inclusiv pentru ajutarea managerilor de proiect, a administratorilor și a altor specialiști de pe teren să înțeleagă ce înseamnă contractul, în timpul execuției contractului.

Contractele din construcții sunt documente active, în mod constant menționate, interpretate și revizuite pe parcursul construirii proiectului.

* Redactarea

Inteligența artificială generativă poate elabora, de asemenea, contracte noi și va continua să își îmbunătățească această abilitate.

În viitor, în loc să se bazeze pe contracte șablon de la AIA sau Law Insider, AI generativă va putea răspunde la intrările și specificațiile utilizatorilor și la proiectele de contracte care reflectă poziția lor de negociere și obiectivele de afaceri.

În mod ideal, ofertele de contracte șablon vor integra din ce în ce mai mult AI generativă pentru a personaliza mai bine contractele, încorporând considerații specifice pentru fiecare tip de proiect.

Noi proiecte rezidentiale, in curs de autorizare

* Extragerea datelor

Întrucât întreprinderile de construcții au un set rotativ de contracte în diferite etape de propunere, negociere și execuție, ținerea evidenței termenelor de livrare, plăților și termenelor de expirare este o provocare.

Inteligența artificială generativă funcționează bine la extragerea datelor cheie din volume mari de text, cum ar fi seturile de contracte – aceste date cheie pot fi apoi introduse automat în alte sisteme, cum ar fi contabilitatea și facturarea, sau pot declanșa automat procese de notificare sau reînnoire.

Într-o afacere cu marjă redusă, cum ar fi construcțiile, reducerea timpului administrativ pentru sarcinile legale și executarea cerințelor contractuale înseamnă mai mult timp pentru a concentrarea pe generarea de venituri.

* Editare promptă

Procesul de negociere a contractului implică, de obicei, multe modificări și schimbări între părți.

AI generativă poate ajuta la implementarea revizuirilor solicitate într-un document, eliminând munca manuală – și posibilitatea de eroare – făcând toate modificările consistente și uniforme.

Un exemplu despre cum ar putea funcționa acest lucru în practică: o firmă de construcții ar putea folosi inteligența artificială pentru a alinia automat contractele la legea aplicabilă în alt stat.

De asemenea, AI avansată poate semnala când o clauză arată similară cu locul în care au făcut o modificare și îi poate întreba dacă utilizatorul dorește să facă din nou acea modificare.

Ansamblu mixt, cu peste 195 apartamente, in pregatire

Nu există nicio îndoială că noile tehnologii, inclusiv AI generativă, au potențialul de a transforma toate industriile, inclusiv construcțiile.

AI generativă simplifică procese precum revizuirea contractelor, eliminând complexitatea și ineficiența asociate cu negocierea unui acord.

În revizuirea și negocierea contractelor, redarea propozițiilor, spre deosebire de înlocuirea paragrafelor întregi, este mult mai dificilă din perspectiva recunoașterii textului și a tehnologiei.

Inteligența artificială generativă permite progrese nu numai în ceea ce privește modificările punctuale ale contractelor, ci și în ceea ce privește tehnologia care pare să înțeleagă și să recunoască sensul în limbajul juridic.

Obstacole potențiale pentru ca utilizatorii să exploateze întregul potențial al AI

Deoarece firmele trebuie să folosească un furnizor extern sau să integreze tehnologia pentru a aplica AI generativă datelor lor, securitatea informațiilor este o mare preocupare.

Un sondaj recent realizat de Gartner a constatat că aproape jumătate dintre firme elaborează politici privind utilizarea ChatGPT, iar unele companii l-au interzis, în principal din cauza preocupărilor legate de securitatea informațiilor.

Este posibil ca aceste probleme să fie rezolvate în următorul an, pe măsură ce furnizorii de tehnologie își consolidează securitatea informațiilor, iar inteligența artificială generativă este din ce în ce mai împletită cu instrumentele existente utilizate pentru contractele de construcție care au deja protocoale de securitate robuste.

Un alt obstacol în calea adoptării AI generative poate fi mai dificil de depășit: determinarea oamenilor să o folosească efectiv.

În ciuda promisiunii sale de a crea o eficiență și acuratețe mai mari, de a reduce riscul contractual și de a elibera timp valoros al angajaților, există în prezent un deficit de încredere în ceea ce privește utilizarea AI.

Pentru ca eficiența să fie realizată, utilizatorii trebuie să aibă suficientă încredere în tehnologie încât să nu fie nevoiți să repete manual munca pentru a verifica tot ceea ce a produs.

Circa 60 de unitati locative noi, propuse intr-o zona turistica

În versiunea sa actuală, faptul că AI generativă poate „halucina” – adică să producă răspunsuri încrezătoare care nu sunt adevărate sau justificate de datele de antrenament – ​​descurajează încrederea necesară pentru adoptarea pe scară largă a acestei tehnologii.

În viitor, cei care urmăresc să facă procesul de contractarea mai eficient prin AI trebuie să se concentreze pe oferirea de context și control utilizatorilor.

Contextul este important pentru a-i ajuta pe cei care negociază și gestionează contractele să înțeleagă ceea ce se află în „cutia neagră” a AI.

Instrumentele care nu numai că sugerează modificări utile la un contract, dar explică de ce au făcut acest lucru – pe baza unui manual al unei companii sau a modificărilor anterioare care sunt similare – vor fi cheie pentru promovarea adoptării AI.

În mod similar, este esențial ca utilizatorii să aibă controlul asupra AI.

Evaluatorii și negociatorii contractelor de construcții răspund la schimbarea rapidă a șantierului și a condițiilor pieței. Este important să avem o perspectivă asupra regulilor și algoritmilor tehnologiei contractului lor – la fel este și capacitatea de a le depăși dacă proiectul o cere.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus