Solplanet x AeroFix

Intarzieri si de 9 luni in livrarea noilor proiecte rezidentiale

Întârzierile în livrarea noilor proiecte rezidențiale au ca principală cauză birocrația din instituțiile de stat, susțin unii agenți imobiliari.

Alte motive care îl fac pe un dezvoltator să întârzie livrarea unui proiect țin și de nerespectarea în totalitate a proiectului sau de neseriozitatea partenerilor/furnizorilor implicați în acel proiect.

În ceea ce privește construcțiile rezidențiale întârziate sau nefinalizate de pe litoralul Mării Negre, Edward Patsomitis, broker imobiliar al companiei Alliance Real Estate Business Center din Constanța, ne-a declarat: „În prezent, din informațiile mele întârzierile în livrarea proiectelor sunt undeva între 6 și 9 luni. Aceste întârzieri pot fi întâlnite și la marii dezvoltatori și la cei mai mici. Într-o asemenea situație, clienților nu le rămâne altceva de făcut decât să aștepte finalizarea. Ei pot, însă, și să solicite returnarea avansurilor sau daune-interese”.

Brokerul spune că a întâlnit, rar este adevărat, situații în care dezvoltatorii nu au mai putut finaliza proiectele, însă acestea au fost preluate de alții, astfel că nu au fost afectați cumpărătorii.

Sibiu

Agenții imobiliari sunt de părere că, din păcate, sunt mult prea multe cazurile în care parcă tocmai instituțiile abilitate aleg să „pună bețe-n roate” investitorilor.

O autorizație de construire sau un plan urbanistic zonal ori de detaliu ori autorizația pentru un branșament la utilități dacă sunt emise cu nejustificat de mare întârziere ajung uneori să blocheze dezvoltarea proiectelor imobiliare respective.

Edificarea unui amplu complex rezidential a fost aprobata

Managerul de vânzări al agenției Oglan Imobiliare din Sibiu, Lucian Tărchilă, ne-a spus că dezvoltatorii din această zonă pot avea întârzieri în livrarea unor ansambluri imobiliare, în principal pentru că se lovesc de birocrație când vine vorba de executarea lucrărilor de branșare la utilități.

La fel se întâmplă și pe partea de recepție-dezmembrare-intabulare.

Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, „am avut situații în care au fost întârzieri și la furnizarea materialelor de constructii, iar lipsa forței de muncă, în special a persoanelor calificate, este din păcate la fel de acută ca până acum”.

În Sibiu, întârzierea livrării unor proiecte rezidențiale este de aproximativ 1 – 3 luni.

Într-o asemenea situație totul depinde de clauzele menționate în promisiunea de vânzare. ”Noi recomandăm un dialog între client și dezvoltator și totodată răbdare. Nu întotdeauna dezvoltatorul este vinovat de situația creată”, a precizat domnul Tărchilă.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus